Logo texelsecourant.nl
Foto: Jeroen van Hattum
Gezond & Fit

Texel Samen Beter: Positieve Gezondheid

  Gezondheid

Texel Samen Beter streeft ernaar bij te dragen aan het welbevinden van alle inwoners van Texel.

"Dit doen wij zoals bekend vanuit de gedachte van positieve gezondheid. Positieve gezondheid gaat niet uit van de zieke, maar van de gezonde mens en wil de aanwezige mogelijkheden van iedere inwoner zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Het is dan natuurlijk belangrijk om naar de inwoners te luisteren en in de beleidsvorming rekening te houden met hun wensen en verwachtingen. Wij sluiten daarom al regelmatig aan bij overleg tussen zorgverleners en zijn betrokken bij veel nieuwe initiatieven. Daarnaast laten wij ons bijscholen en informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de zorg, bijvoorbeeld in andere gemeenten.

Community Building

Zo was er op maandag 11 juni een workshop Community Building in de Buureton, georganiseerd door de Coalitie Voor Positieve Gezondheid. Zorgverleners, vertegenwoordiging van het Sociaal Team van de gemeente, Texels welzijn, bestuursleden en betrokken leden van Texel Samen Beter, totaal ongeveer 25 personen. De workshop werd gegeven door twee enthousiaste beleidsmakers, die succesvol waren bij het vormgeven Sociaal Domein van de gemeente Nieuwegein.

Niet denken vanuit probleem

Het geheim van hun aanpak? Niet denken vanuit een probleem, maar inventariseren welke vaardigheden mensen hebben. Die talenten in kaart brengen en mensen de ruimte geven om ideeën en plannen op hun eigen manier vorm te geven bevordert de samenhang en de binding binnen een wijk of dorp . De gemeente kan deze initiatieven faciliteren en ondersteunen. Zo worden instituties niet opgelegd, maar ontstaan zij spontaan vanuit de lokale mogelijkheden en wensen.

Interessante ideeën

Deze gedachte sluit heel goed aan bij het concept Positieve Gezondheid en zorgt voor zo veel mogelijk eigen regie bij de inwoners, omdat zij het gevoel krijgen dat er echt naar hen geluisterd wordt en hun belangen serieus genomen worden. Interessante ideeën, die wij zeker verder gaan onderzoeken. In onze driemaandelijkse Nieuwsbrief houden we u op de hoogte van onze activiteiten. Wilt u zelf meedenken of heeft u ideeën, die het welzijn van bewoners van Texel kunnen vergroten? Wij horen ze graag en gaan er vervolgens, samen met u, mee aan de slag! U kunt zich aanmelden via het emailadres: info@texelsamenbeter.nl."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!