Mariska Pol en Freerk Broekstra in één van de oefenruimtes aan de Schoorwal.
Mariska Pol en Freerk Broekstra in één van de oefenruimtes aan de Schoorwal. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Bij kanker: blijf waar het kan in beweging om je beter te voelen"

Gezondheid

Moe, geen energie en weinig tot geen zin om iets te doen. Bekende verschijnselen voor mensen die behandelingen bij kanker ondergaan.

En juist zij zijn volgens FiTT Texel in Den Burg gebaat bij beweging als ze een behandeling volgen. "Het vraagt om een andere mindset", zegt fysiotherapeut Freerk Broekstra, "je hebt eigenlijk geen zin om te bewegen, maar in beweging blijven, helpt uiteindelijk om je beter te voelen. We streven er hier naar dat mensen met kanker tijdens en na een medische behandeling aan beweging doen en daar het liefst al vóór de medische behandeling mee beginnen."

Volgens Freerk Broekstra en Mariska Pol, oncologie fysiotherapeut van het fysiotherapeutisch centrum aan de Schoorwal, gaat het om bewegen op maat. Er wordt bekeken wat iemand tijdens een behandeling aankan, waarna een individueel plan wordt opgesteld. "Het kan zijn dat lopen moeilijk gaat als gevolg van pijn aan de voeten. In zo'n geval bekijken we of bijvoorbeeld fietsen mogelijk is. Het gaat erom dat de conditie op peil blijft en dat iemand de kracht houdt om bijvoorbeeld de trap op te lopen."

Volgens Mariska, die zich de afgelopen jaren specialiseerde in fysiotherapie bij mensen met kanker, heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat het helpt om tijdens een medische behandeling (bijvoorbeeld met chemotherapie) al zo vroeg mogelijk met bewegen te beginnen. Het is mogelijk dat mensen last hebben van vocht in een been, arm of flank (lymfoedeem) wanneer bij een operatie veel lymfeklieren zijn verwijderd. Als oedeemfysiotherapeuten kunnen Freerk en Mariska dit behandelen met manuele lymfedrainage, zwachtelen en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen.

"Bewegen kan ook gewoon thuis een rondje door de tuin zijn"

Bij in beweging blijven moet volgens de twee niet meteen aan sporten of intensieve fysieke inspanningen worden gedacht. "Bewegen kan ook gewoon thuis een rondje door de tuin zijn. Dan kun je bijvoorbeeld ook naar de bloemen kijken. Dan ben je meteen met wat anders bezig dan de ziekte." Freerk wijst erop dat iedereen in het dagelijks leven beweegt. "Het idee dat je weinig zou kunnen doen, omdat je bijvoorbeeld nooit gesport hebt, gaat niet op."

Dat je zonder sporten een dijk van een conditie kan hebben, bewees ooit een Texelaar die al jarenlang zwaar lichamelijke arbeid verrichtte. Hij kwam bij FiTT in de veronderstelling dat zijn conditie niet zo best zo zijn 'omdat hij niet aan sport deed'. Tijdens de conditietest zette hij vervolgens een resultaat neer waar ze het bij FiTT nu nog over hebben. "Zulke resultaten heb ik sindsdien niet meer meegemaakt bij een conditietest."

Volgens Freerk en Mariska is het belangrijk na een behandeling door te blijven gaan met bewegen. "Tijdens de medische behandeling in het ziekenhuis is er een intensieve begeleiding door artsen, verpleegkundigen en huisartsen. Daarna valt die begeleiding grotendeels weg en mensen geven aan dat ze daarna in een gat vallen. Door de begeleiding die wij bieden wordt er structuur gegeven en verder gewerkt aan herstel om bijvoorbeeld weer aan het werk te komen of de dagelijkse activiteiten thuis op te pakken. Dit geeft weer vertrouwen in het lichaam, dat is door de ziekte vaak weg en moet hersteld worden."

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 32 minuten geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7