Logo texelsecourant.nl
Fysiotherapeuten Henriette Timmermans en Irene Lock.
Fysiotherapeuten Henriette Timmermans en Irene Lock. (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

"Blij als mensen praten over hun klachten"

  Gezondheid

Het is niet direct gespreksonderwerp nummer één: urineverlies, moeite met poepen of last tijdens het vrijen. Bij Fysio Team Texel aan de Schoonoordsingel in Den Burg zijn het gewone gespreksonderwerpen die in de spreekkamer geregeld aan de orde zijn.

Fysiotherapeuten Henriëtte Timmermans en Irene Lock behandelen regelmatig mensen die last hebben van het bekken of de bekkenbodem met incontinentie van urine, moeite met ontlasting en pijn bij het vrijen als gevolg. Ze zijn blij als mensen zich met dergelijke klachten melden, want dan kan er over gesproken worden en kunnen ze wat aan doen.

Henriëtte: "Het is het topje van de ijsberg, want er heerst nog altijd onwetendheid en schaamte. Pas als deze mensen in de spreekkamer van de bekkenfysiotherapeut belanden, wordt er regelmatig voor het eerst aan begrip over of een oplossing van het probleem gewerkt."

Als bekkenfysiotherapeuten (Henriëtte heeft 25 jaar ervaring, Irene zit in het laatste jaar van de opleiding bekkenfysiotherapie) kijken ze onder meer naar het gebruik van de spieren in het bekken, de houding en spanningen bij een toiletbezoek. Het is van belang dat iemand naar de wc gaat als er aandrang is en dat behoeftes niet onnodig worden opgehouden. "Anders is er verkeerd gebruik van de spieren in het bekkenbodem met op langere termijn het risico op incontinentie of andere klachten. Probeer je ter vergelijking eens voor te stellen dat je je vuist een hele week samenbalt en dan loslaat. Dan krijg je wel last van je spieren."

Mensen die zich melden met klachten, krijgen onder meer het advies over juiste houdingen op het toilet, hoe te ontspannen, drinken en het aantal toiletbezoeken op een dag. Henriëtte: "Ik geef mensen wel eens een lijst met leefregels mee voor op het toilet. Vervolgens zie je hier nieuwe mensen verschijnen, omdat ze die lijst bij iemand anders op het toilet hebben zien hangen en dingen bij zichzelf herkennen."

Het bekken is een centraal deel van het lichaam waar de nodige krachten op staan, waardoor het volgens Irene en Henriëtte niet verwonderlijk is als daar klachten ontstaan. Dat geldt ook voor mannen die last krijgen van hun prostaat. Volgens de twee fysiotherapeuten is het in ieder geval al winst als mensen hulp zoeken voor hun klachten. "De huisartsen op het eiland gaan er goed mee om en verwijzen vaak naar ons door." Volgens Henriëtte zou het mooi zijn als het op Texel ooit nog eens tot themabijeenkomsten komt, waarbij gezondheid en aanverwante onderwerpen (zoals incontinentie) ten overstaan van een groot publiek besproken worden. "Dat zouden geschikte gelegenheden zijn om aan voorlichting en educatie te doen."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!