
Skills for Life leert gedrags- en sociale vaardigheden
Gezondheid Gezond & FitHoe weet je wat je grenzen zijn, hoe maak je die duidelijk aan iemand en hoe weet je wat de grens van een ander is? Het zijn belangrijke gedragsvaardigheden voor elk persoon. “Als je die jong leert, kun je daar je verdere leven profijt van hebben”, vertellen Erwin Terpstra en Beney Kennet van Skills for Life.
‘Wij laten groepjes leerlingen samen oefeningen doen die vaak niet voor de hand liggen. Zoals contact met elkaar maken op verschillende manieren. Fysiek, bijvoorbeeld door elkaar een duw geven, oogcontact door elkaar lang aan te kijken en praten door elkaar uit te schelden met groentes’
Het duo is een bekende verschijning op OSG De Hogeberg. Sinds drie jaar geven ze brugklassers op structurele basis training in het aanleren van sociale en gedragsvaardigheden, de tweede en de derde klassen krijgen dit periodiek aangeboden. Dit jaar is ook gestart met lessen op de basisscholen. Ze trainen kinderen in hoe je goed met elkaar omgaat, hoe je kunt samenwerken en hoe je onderling vertrouwen opbouwt. Niet door alleen het gesprek met de leerlingen aan te gaan, maar door inzet van fysieke trainingen in de sporthal.
Beney: “Wij laten groepjes leerlingen samen oefeningen doen niet vaak voor de hand liggen. Zoals contact met elkaar maken op verschillende manieren. Fysiek, bijvoorbeeld door elkaar een duw geven, oogcontact door elkaar lang aan te kijken en praten door elkaar uit te schelden met groentes. Alles draait om communicatie en samenwerking. We laten ze uit hun comfortzone stappen. Daar leer je het meest van. Nieuwe ervaringen opdoen en deze omzetten in je eigen voordeel.”
Beney en Erwin komen beiden uit de jeugdzorg. Samen hebben ze meer dan 30 jaar ervaring. Beney: “We hebben jaren gewerkt met jonge mensen die complexe gedragsproblematiek vertonen. We hebben opleidingen gevolgd zoals weerbaarheidstraining, agressie regulatie methode en sociale vaardigheid training. Dit combineren met psychomotorisch werken (bewegend leren) en een gezonde dosis eigen ervaring blijkt héél effectief voor deze doelgroep”.
Met de training die ze zelf hebben ontwikkeld vervullen ze een bijzondere rol in het onderwijs. Erwin: “Wij zijn geen docenten maar pedagogen. We zijn tijdens onze trainingen bezig met het gedrag van de leerlingen. Als we bij een leerling bepaald ongewenst gedrag signaleren, zoals iemand die anderen probeert mee te trekken in negatief gedrag, pesten, buitensluiten of ander storend gedrag vertoont, dan maken we de docent daar attent op. Die daar waar nodig is er dan verder acties voor uitzetten.”
Erwin: “Door de digitale wereld, denk aan sociale media, leven we meer op afstand en is er minder direct en fysiek contact. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld lastig om aan te geven waar ze tegenaan lopen en aan te geven wat ze fijn en niet fijn vinden. Door ze in de gymzaal bij elkaar te zetten en samen oefeningen te laten doen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en ontwikkelen ze sociale en gedragsvaardigheden waar ze hun hele leven profijt van hebben.
OSG de Hogeberg is een voorloper met de Skills For Life trainingen. Er is geïnvesteerd in een leerlijn waarin leerlingen structureel worden onderwezen op het gebied van gedrag. Je kan bijna zeggen dat er een soort van nieuw vak is ontstaan op school. Erwin: “Wij zijn dankbaar dat we het vertrouwen krijgen om met groepsdynamiek aan de slag te gaan en er structureel geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de Texelse jeugd.” Beney “Het doel van de inzet van Skills For Life is om de leefklimaat op OSG de Hogeberg te verbeteren. Hiermee verbeter je het leerklimaat en uiteindelijk het leerrendement. Want iedere jongere verdient de kans om binnen zijn of haar eigen vermogen, het beste uit zichzelf te halen”.