Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken

Gezondheid Gezond & Fit

“Pijn is vervelend, maar doet ook groeien. Maar wanneer pijn blijft, wordt het lijden.” Dat stelt Annelies van Nieuwmegen van Nieuwe Zin, praktijk voor counseling en coaching aan Pontweg 16, nabij de boot.

Annelies werkt samen met mensen die vastlopen aan het oplossen van de blokkades. “Het begint namelijk bij de persoon zelf, maar soms lukt dit gewoon niet. Veranderen doe je door anders om te gaan met een probleem. Het lichaam heeft zelfhelende krachten. Fysiek weten we dat allemaal, maar ook met mentale problemen is dit het geval. Alleen weten we soms niet waar die oplossing in onszelf ligt. Daar help ik bij.”

Gevoel

Annelies vervolgt: “Soms is er in het verleden iets gebeurd, maar heb je dit diep weggestopt. Neem iemand die vroeger door een hond gebeten is en sindsdien met een ruime bocht om honden heenloopt, omdat het trauma zelf nooit is aangepakt. Dit hoeft helemaal niet bewust te gaan. Een persoon voelt zich naar, maar weet niet waarom. Het is een blauwe plek die je niet ziet, maar die je wel voelt.”

‘Als mensen de auto wegbrengen voor APK, vinden ze het logisch dat je moet betalen. Het is tastbaar. Maar wanneer je gezondheid verbetert, gaat dit vaak geleidelijk en heb je het minder snel door. Dat terwijl er eigenlijk niets tastbaarder is dan een goede gezondheid en lekker in je vel zitten’

Belangrijk bij Annelies haar behandelingen is dat het doel centraal staat. “Het is dus belangrijk om dat doel eerst samen te bepalen. Soms zitten mensen gevangen in gewoontes waar ze niet uitkomen. Verandering kan ook eng zijn. Ook vinden mensen het vaak spannend om te erkennen dat ze vastlopen. Onthoud dat je nooit de enige bent.”

Begeleiden naar nieuwe zin

Annelies heeft veel ervaring met het coachen van mensen in diverse branches. In 2019 rondde ze haar opleiding aan de Nederlandse Academie voor psychotherapie in Amsterdam af. “In de periode dat ik als loopbaancoach werkte, sprak ik vaak met mensen die vastzaten in hun ontwikkeling. Je helpt dan een cirkel te doorbreken. Dat doet soms pijn. Het heeft raakvlakken met het werk dat ik nu doe, alleen gaat het nu om een breder perspectief. Ik begeleid mensen naar nieuwe zin in het leven; zich weer zo te voelen zoals zij dat graag willen. Ik help bijvoorbeeld mensen met onverwerkte rouw, een burn-out, mensen met lichamelijke, onverklaarbare klachten en mensen met gevoelens van eenzaamheid of een gebrek aan zelfvertrouwen.”

Annelies werkt met een zogenoemde integratieve aanpak, waarbij niet de methode centraal staat, maar de persoon. “Tijdens de sessies houd ik rekening wat aansluit bij jou als mens.” Ze zet hierbij verschillende technieken in, zoals gesprekstherapieën, creatieve methodieken en interventies gericht op trance. Annelies: “Soms zet ik beeldende interventies in om zichtbaar te maken wat er in je binnenwereld leeft en afspeelt. Dit kan door met verf en krijt te werken, of door klei te gebruiken.”

Investeren in jezelf

De behandelingen worden deels vergoed voor mensen die aanvullend verzekerd zijn. “Maar het is ook een investering in jezelf. Als mensen de auto wegbrengen voor APK, vinden ze het logisch dat je moet betalen. Het is tastbaar. Maar wanneer je gezondheid verbetert, gaat dit vaak geleidelijk en heb je het minder snel door. Dat terwijl er eigenlijk niets tastbaarder is dan een goede gezondheid en lekker in je vel zitten. Je realiseert het je soms pas wanneer anderen opeens zeggen dat je er zo goed uitziet.”

Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 20 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 20 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00
Afbeelding
Waar en wanneer werd deze foto gemaakt? Algemeen 2 dec., 12:30 21