Staand op een spiegel beoordeelt Nicollette van Kooten van Voeten op Texel de stand van je voeten.
Staand op een spiegel beoordeelt Nicollette van Kooten van Voeten op Texel de stand van je voeten.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Voeten op Texel helpt je met steunzolen van je klachten af

Gezondheid

Pijn aan je voeten, enkels, knieën, heupen, rug, nek of bij of na het lopen? Dat kan voortkomen uit afwijkingen in je voeten. Dan is het verstandig een afspraak te maken met podotherapeut Nicollette van Kooten van Voeten op Texel.

Nicollette is gespecialiseerd in klachten die te maken hebben met de voet. Dat zijn er meer dan je misschien denkt. ‘Specifieke voetproblemen, ook bij kinderen, afwijkingen van de stand van tenen en/of nagels, overbelasting, vermoeidheidsklachten van het bewegingsstelsel en de voeten, sportblessures, klachten aan het steun- en bewegingsapparaat zoals knie, heup en rugklachten, klachten bij diabetes-mellitus (suikerziekte) en reuma, ulcera (wonden) bij mensen met diabetes-mellitus en ingegroeide nagels.’

Niet zelden ontstaan klachten in de loop der jaren. Nicollette: “Als je beweegt maakt de optelsom van alle gewrichten dat je een rondgaande beweging van 360 graden maakt. Als er een zekere disbalans is, dan ontbreekt er een stukje in de cirkel. Vaak is je lichaam lang in staat om dat ontbrekende stukje zelf te compenseren en gaat alles prima. Maar als je ouder wordt, daalt dat vermogen vaak. Dan komen spieren, pezen of gewrichten teveel onder spanning en krijg je klachten. Vaak is dat met steunzolen goed te verhelpen.”

Tijdens een consult neemt Nicollette de tijd voor je. Ze informeert uitgebreid naar de aard van de klachten. Met gerichte vragen probeert ze te achterhalen waar de pijn vandaan komt en wat de oorzaak is van de klachten.

Als podotherapeut kijkt ze naar je houding, de stand van je voeten, op welke manier je beweegt en andere zaken. Afhankelijk van je klachten en haar bevindingen voert ze verschillende testen uit, onder meer om het functioneren van je voeten, enkels en knieën te onderzoeken.

Veel klachten die voortkomen uit je voeten kunnen relatief eenvoudig worden verholpen met steunzolen. Om te kijken op welke plaats je voeten precies ondersteuning nodig hebben laat ze je op een glasplaat met daaronder een spiegel staan. Door dunne schijfjes onder delen van je voeten te schuiven, verandert de stand en daarmee je houding en de wijze waarop je beweegt. Zo beoordeelt Nicollette wat voor jou het beste is.

Als uit de testen en onderzoeken naar voren komt dat een therapie met steunzolen verbetering brengt, maakt ze een digitale scan van je voeten. Die precieze afdruk gebruikt ze om steunzolen te maken.

Deze inlegzolen, ook wel correctiezolen genoemd, zijn op maat gemaakt naar je voeten en bieden ondersteuning aan je voeten en voetbogen. Je draagt ze in je gewone schoenen, werkschoenen of sportschoenen. Voor het laten aanmeten van steunzolen heb je geen verwijzing van een (huis)arts nodig.

Binnen de meeste aanvullende verzekeringen wordt podotherapie (gedeeltelijk) vergoed. Een verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. Sommige verzekeraars hanteren een totaalbedrag voor voetzorg. Dat betekent dat zowel de consulten als de hulpmiddelen, zoals zolen, ortheses en nagelbeugels, uit dat budget worden vergoed. Bij andere maatschappijen kunnen dat gescheiden budgetten zijn. Nicollette kan je daar over informeren.

Voeten op Texel

Zanddijk 8,

1795 KC De Cocksdorp

Tel. 0222-311203

Email: info@voetenoptexel.nl

website: www.voetenoptexel.nl

Afbeelding
Brandweer blust vuurtje Thijsseschool Algemeen 11 uur geleden 6
Afbeelding
“Samen steen op steen stapelen” Financieel 14 uur geleden 2
Afbeelding
Zeldzame koereiger gezien op Texel Algemeen 16 uur geleden 15
Afbeelding
Feesttent voor jeugd met Ouwe Sunderklaas Algemeen 19 uur geleden 3
Afbeelding
Leerlingen OSG maken ‘rijdende barbecue’ Algemeen 6 dec, 16:15 6
Afbeelding
Tickets via VVV Texel: gemakkelijker en succesvoller dan ooit Algemeen 6 dec, 13:45
Afbeelding
Aangespoelde Pieten in paniek bij de Lubertischool Algemeen 6 dec, 11:30 5
Afbeelding
Inzameling van waardepunten Douwe Egberts voor voedselbank Algemeen 6 dec, 10:15