Logo texelsecourant.nl
Arbeidsfysiotherapeut Henk de Steur adviseert Martin Zijm van Snelstart over zijn werkplek.
Arbeidsfysiotherapeut Henk de Steur adviseert Martin Zijm van Snelstart over zijn werkplek. (Foto: Pieter de Vries/Zilte Zaken)
Gezond & Fit

Een gezonde werkplek

  Gezondheid

Een gezonde werkplek verhoogt het werkplezier en kan klachten voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. Arbeidsfysiotherapeuten Nienke Eijpe en Henk de Steur geven graag advies.

Kantoorwerk is vaak statisch, men zit langdurig in dezelfde houding. Dat kan tot klachten leiden. Mensen zijn nu eenmaal gemaakt om te bewegen. Maar aandacht voor de werkplek schiet er nog wel eens bij in. Dat kan leiden tot een verkeerde werkhouding. Langdurig en in combinatie met te weinig beweging tijdens het werk kan dan vervelende gevolgen hebben. Het loont daarom de moeite om te rade te gaan bij Nienke Eijpe en Henk de Steur van de Praktijk voor Fysiotherapie en Beweging aan de Wilhelminalaan. Ze zijn beiden gespecialiseerd in arbeidsfysiotherapie, Henk al tientallen jaren, Nienke is onlangs geslaagd voor de opleiding. Als arbeidstherapeut informeren, adviseren en behandelen ze met als doel klachten en verzuim te voorkomen. Naast fysiotherapie kan de behandeling ook bestaan uit een (re-integratie) trainingsprogramma, een instructietraining op de werkplek of een werkplekonderzoek.

Nienke: "Je ziet het vaak. Mensen die 's morgens om half negen achter het bureau gaat zitten en om half vijf de spullen pakken en bijna niet van hun plek zijn geweest, hooguit voor koffie, een printje of het toilet. Met als gevolg onvoldoende beweging en te lang in dezelfde houding. We zien regelmatig mensen in onze praktijk die met rug, arm, nek, schouder, hoofdpijn, vermoeidheid of andere klachten komen. Als ik informeer naar wat voor werk diegene doet, dan merk ik vaak dat men de oorzaak niet bij het werk zoekt. Natuurlijk gaan we dan aan de slag om de klacht te verhelpen, maar minstens zo belangrijk is om te zorgen dat het zich niet herhaalt of - beter nog – dat we het voorkomen. Iedere medewerker verdient een goede basiswerkplek. Als arbeidsfysiotherapeut komen we geregeld bij bedrijven en kijken kritisch naar de werkplek. Hoe zit iemand, heeft hij of zij een goede bureaustoel, die goed staat afgesteld. Zijn aanpassingen van de muis, het scherm of het toetsenbord nodig of zijn er andere mogelijkheden tot verbetering? We kijken ook naar de omgeving. Denk aan lawaai, temperatuur, etc. Voldoende beweging is ook van belang. Wat vaker overeind dus. "Niet bellen naar een collega, maar even lopen gaan om wat door te spreken." De arbeidsfysiotherapeut adviseert ook over zwaar lichamelijk werk. Wat is de beste houding, is het beter om te tillen of te duwen, etc? Het geven van tilinstructie voorkomt klachten en beperkt slijtage van knieën, rug en andere gewrichten." Henk: "Kennis over arbeidsfysiotherapie is enorm gegroeid. Het leidt tot meer werkplezier, minder klachten, hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Een investering die zichzelf terugverdient."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!