Logo texelsecourant.nl
Gezond & Fit

"Prothese is geen 1 op 1-vervanging"

  Gezondheid

"Een kunstknie of kunstheup wordt vaak gezien als een nieuw gewricht. Maar het is 'second best' als de eigen knie of heup echt niet meer wil. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van oefentherapie en trainen om zo lang mogelijk met het eigen gewricht door te kunnen", vertelt Niek Bron. Samen met Thomas Boom is hij verantwoordelijk voor de orthopedische revalidatie bij Fysio Team Texel aan de Schoonoordsingel in Den Burg.

Ieder mens heeft last van artrose, een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Dit kan voorkomen in alle gewrichten, maar de knie en de heup zijn de varianten met de meeste impact op het dagelijks leven. "Doordat mensen pijnklachten krijgen gaan ze minder bewegen, hierdoor wordt er nóg minder kraakbeen aangemaakt en verergert de artrose. Het is dus belangrijk om mensen in beweging te houden, je voedt het kraakbeen als ware door in beweging te blijven. Wat veel mensen niet weten is dat je bij artroseklachten door de pijngrens heen mag gaan, echter is het een natuurlijke reactie van het lichaam om 'stop' te zeggen wanneer het pijn doet. Je moet mensen dus goed adviseren en begeleiden in dit proces. Goede training kan een operatie jaren uitstellen en soms zelfs afstellen. Een prothese gaat gemiddeld minimaal vijftien jaar mee, in het beste geval dertig. Mocht de kunstknie of -heup vervangen moeten worden, dan wordt er een prothese geplaatst met een iets langere steel omdat het bot al is aangetast door de eerste prothese", legt Bron uit.

Zorgverzekeraars

Dat preventie beter is dan genezen is inmiddels ook doorgedrongen tot de zorgverzekeraars. Daarom zijn behandeling om dit soort operaties uit te stellen, teruggekeerd in het basispakket. "Dat is geweldig. Wetenschappelijk onderzoek had dit al jaren aangetoond. Mensen komen ook steeds vaker direct naar ons toe, of worden door de huisarts eerst naar ons toegestuurd. Vroeger werd er vrij snel geopereerd. Thomas en ik maken ook onderdeel uit van het netwerk orthopedie van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Hierdoor zijn de lijntjes met de orthopeden in het ziekenhuis kort. Ook zij stellen operatief ingrijpen het liefst zo lang mogelijk uit en wijzen de patiënt ook op het belang van trainen."

Vertrouwen

Volgens Bron en Boom ligt een deel van de basis in vertrouwen. Juist daarom is goede communicatie tussen de verschillende afdelingen zo belangrijk. "Bij Fysio Team heeft iedereen zijn eigen specialisme. Als ik een patiënt heb met bijvoorbeeld schouderklachten, zorg ik dat die terecht kan bij een collega die daarin gespecialiseerd is. Als er echt orthopedische klachten zijn, stuurt hij/zij ze weer door naar Thomas of mij." Hoewel er vaak een operatie uitgesteld kan worden, benadrukt Bron dat dit niet altijd het geval is. "Soms is een gewricht echt te slecht. Dan biedt enkel een prothese oplossing. Maar als het kan, gaan we voor training. Hierin ligt natuurlijk ook een eigen verantwoording bij de patiënt. Je moet thuis wel de oefeningen doen en bijvoorbeeld daarnaast wandelen. Het is niet zo dat men iedere dag uren hoeft te sporten", besluit Bron.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!