Logo texelsecourant.nl
Gerda van Vliet en Laura Boon zijn de kinderspecialisten van Therapie Wolf.
Gerda van Vliet en Laura Boon zijn de kinderspecialisten van Therapie Wolf. (Foto: Josien Wolf)
Gezond & Fit

Fysiotherapie is er ook voor kinderen

  Gezondheid

Fysiotherapie en oefentherapie voor kinderen, een onderwerp dat minder de aandacht krijgt, terwijl het voor een kind in ontwikkeling zo belangrijk kan zijn, stellen "kinderspecialisten" Gerda van Vliet en Laura Boon van Therapie Wolf. "Wij hebben kinderen in behandeling van nul tot achttien. We werken hierbij samen met tal van instanties zoals het consultatiebureau, huisartsen, specialisten, de gemeente, GGD en scholen."

"Bij baby's kun je bijvoorbeeld te maken hebben met een voorkeurshouding, waarbij het kind steeds naar één kant kijkt. Dat heeft allerlei ongewenste gevolgen en dus wil je die voorkeurshouding graag doorbreken. Het kan ook zo zijn dat een baby door een gecompliceerde of veel te vroege geboorte het risico loopt zich te langzaam of afwijkend te ontwikkelen. Die baby's volg je in de ontwikkeling om eventuele problemen snel te onderkennen. Baby's zien we niet op onze praktijk; we bezoeken ze thuis. Dat is veel rustiger voor kind en ouders en heeft bovendien als voordeel dat we direct kunnen zien hoe het kindje thuis in z'n wiegje ligt, in de box speelt enzovoort. Ook met baby's kun je al prima oefenen, maar daarnaast kijken we vooral samen met de ouders hoe ze zelf een goede ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Door te oefenen, maar ook door het kindje op de juiste manier te dragen en te verzorgen. De samenwerking met het consultatiebureau is hierbij heel belangrijk", aldus Laura en Gerda.

"We zien ook veel kinderen in de praktijk die zich te langzaam of anders ontwikkelen. Sommige kinderen zijn heel druk in het bewegen en vallen veel te vaak, anderen zijn juist te voorzichtig en doen te weinig bewegingservaring op. En er zijn onhandige kinderen die het fietsen, klimmen en zwemmen gewoon niet onder de knie krijgen. Vaak is het een puzzeltje: waarom beweegt een kind zoals hij beweegt en wat kunnen we doen om hem te helpen dit te verbeteren of te veranderen? De samenwerking met ouders en scholen is daarbij heel belangrijk; wat kunnen de ouders thuis doen en hoe kan de school helpen? De kinderen - met wat voor bewegingsprobleem dan ook - vinden het doorgaans heel leuk om hier op de praktijk te komen. Dat is enorm belangrijk, want als het kind de therapie niet leuk vindt of zich in de therapie situatie niet prettig voelt, zul je niets bereiken", vervolgt Gerda.

Beide therapeuten werken nauw samen; naast overleg met alle andere betrokkenen is er veel onderling overleg. Er wordt altijd bekeken bij wie een kind het beste geplaatst kan worden en soms wordt een kind door beide behandeld, waarbij Gerda zich vooral richt op het "grote" bewegen en Laura op de fijne motoriek en het (voorbereidend) schrijven.

Juist voor wat betreft het schrijven is het heel fijn het kind op school, tijdens de schooluren te begeleiden; dat gebeurt nu steeds vaker en heeft als groot voordeel dat er direct contact en overleg is met de betreffende leerkracht. Natuurlijk hebben we ook te maken met kinderen met forse beperkingen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de gevolgen van een hersenbeschadiging, een chronische ziekte of een aangeboren afwijking. En helaas zien we ook veel kinderen met pijnklachten, houdingsproblemen en overgewicht. Soms kunnen klachten leiden tot minder bewegen en sporten. Je moet dan dus kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat dit kind wel weer kan bewegen", aldus Laura.

Het behandelen van kinderen: voor ons wel het allerleukste en meest uitdagende wat er is in de fysio- en oefentherapie. En wat er ook aan de hand is; samen werken we aan verbetering", besluiten Laura en Gerda.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!