Logo texelsecourant.nl
Bewegen helpt om fysiek en mentaal goed te blijven functioneren. In je werk en privé.
Bewegen helpt om fysiek en mentaal goed te blijven functioneren. In je werk en privé. (Foto: Fysio Burgwal)
Gezond & Fit

Ontspannen door te bewegen

  Gezondheid

Veel lichamelijke klachten komen voort uit spanningen. Stress kan leiden tot burn out. Vanuit spanning naar ontspannen is voor veel mensen lastig. Bewegen kan daarbij een ondersteunende factor zijn.

Robert Bakker en Marleen Hohmann van FysioBurgwal begeleiden mensen die moeite hebben om zichzelf te "resetten". Robert: "Spanning bouw je op. Eerst merk je het niet, je gaat gewoon door. De eerste reactie van je lichaam op stress is een hogere hartfrequentie, snellere ademhaling en hogere spierspanning. Ook dat merken mensen vaak niet. Totdat er klachten ontstaan. Aan rug, nek, maag, darmen of ergens anders. Het verschilt van mens tot mens. Heel hard werken is niet erg, maar je moet ook de knop kunnen omzetten. Even de voet van het gaspedaal en tijd voor jezelf. Een werkdag moet je op- en afbouwen. Net als met sport: eerst warming up en aan het eind cooling down. Maar veel mensen slaan de opwarmfase over. Springen uit bed, snel ontbijten, rennen naar het werk en meteen volle bak aan de gang. Daarna met de auto naar huis, eten koken, afwassen, kinderen naar het sporten brengen. Zo sta je altijd onder spanning en ontwikkel je stress. Het is de kunst om de spanningsboog te breken. Door een rondje te wandelen, fietsen of een rustmoment in te bouwen. Het zorgt dat je fysiek en mentaal goed blijft functioneren. In je werk en privé."

Marleen: "Als mensen met een bepaalde klacht komen, spelen er bijna altijd meerdere factoren, ook spanning." Robert: "Bewegen is een goed middel om te ontspannen. Dat kan sport zijn, maar wandelen of fietsen is ook prima. Heel simpel: parkeer je auto niet voor je werk, zet hem een stuk verder, zodat je een eindje moet lopen. Of pak de fiets en rij een eindje om. Het kan er net voor zorgen dat je spanning terugkeert naar het basisniveau. Even je lichaam resetten." Wat niet wil zeggen dat het vanzelf gaat. "Tijdens het lopen of fietsen kunnen je gedachten al snel afdwalen naar je werk en hou je stress. De kunst is om jezelf bij het lopen, fietsen of datgene wat je doet te houden. Want het is immers jóuw moment van ontspanning." Voor wie moeite heeft zelf tot ontspanning te komen, biedt Fysio Burgwal graag de helpende hand. Zoals door runningtherapie, begeleiding in het hardlopen/wandelen, ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ieder dorp zou een toeristisch informatiepunt moeten krijgen.Reageren!