Logo texelsecourant.nl
Jan Zijm en Florien Lutke Schipholt in de Omringwinkel aan de Schoonoordsingel in Den Burg.
Jan Zijm en Florien Lutke Schipholt in de Omringwinkel aan de Schoonoordsingel in Den Burg. (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

Rondkijken voor hulpmiddelen in winkel Omring Schoonoordsingel

  Gezondheid

Een soort plastic 'dopsleutel' om de dop van een pak melk makkelijk los te draaien, een kersenpitkussen en een houder van speelkaarten voor mensen die een verminderde armfunctie hebben.

Zomaar een paar artikelen die te vinden zijn in de Omringwinkel aan de Schoonoordsingel in Den Burg in het pand waar eveneens Fysio Team Texel zit. De winkel die er soms nog om bekend staat 'dat je daarheen gaat, wanneer je krukken nodig hebt'. Dat beeld willen Omring en Fysio Team Texel graag bijstellen. "Het is een winkel waar je gewoon vrijblijvend kunt binnenlopen", vertelt Jan Zijm die de Omringwinkel aan de Schoonoordsingel al een aantal jaar onder zijn hoede heeft. Bij elkaar liggen er minstens een paar honderd praktische producten en hulpmiddelen, allemaal gericht op een verbetering van de kwaliteit van leven.

Hulpmiddelen voor mensen die ouder worden, maar ook praktische zaken voor aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen. Het varieert van bad en toilet, bed en slapen, spullen in en om het huis, medisch, mobiliteit, therapie, verzorging, zien en horen. "Maar bijvoorbeeld ook telefoons met grotere toetsen, incontinentiemateriaal of compressiekousen." De winkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Zijm is over het algemeen van 13:00 tot 14:00 aanwezig. Daaromheen is hij veelal op pad voor thuisbezoek aan Texelaars met hulpmiddelen. Als hij er niet is, nemen Manon Jimmink, Anne Klaarwater en Florien Lutke Schipholt van Fysio Team Texel de winkel onder hun hoede.

De samenwerking tussen de Omringwinkel en het Fysio Team gaat volgens Henriette Timmermans en Zijm echter verder. "Mensen die de winkel bezoeken, kunnen vragen stellen en daarmee meteen een beroep doen op het netwerk aan zorg dat achter de winkel zit. Als iemand bijvoorbeeld voor een brace komt, kijk je even mee en geef je een advies over het gebruik ervan mee. Als het nodig is, kan het ook tot een doorverwijzing komen. Maar we kijken net even wat verder." Volgens Timmermans en Zijm is het niet vreemd als mensen ook gewoon rondkijken in de winkel, bijvoorbeeld wanneer ze zich willen oriënteren op hulpmiddelen die onder andere ouder wordende ouders of andere familieleden in de toekomst nodig kunnen hebben. Zo staan er onder meer sta-op-stoelen in de winkel en kunnen er ook rollators worden getest.

Omring heeft in totaal vijf winkels in Noord-Holland Noord, de andere vier zijn gevestigd in Den Helder, Schagen, Bovenkarspel en Hoorn. De winkels hebben gezamenlijk een webshop (op www.omring.nl onder het kop Omringwinkel) waarop circa vierhonderd artikelen te vinden en te bestellen zijn. De winkel aan de Schoonoordsingel zit rechts achter de voordeur van Fysio Team Texel. Het is ook nog steeds de plek waar voorzieningen als krukken en rolstoelen worden uitgeleend, maar sinds 1996 heeft de locatie zich steeds meer tot een volwaardige winkel op het gebied van zorg ontwikkeld.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!