Logo texelsecourant.nl
Foto: Eigen foto
Gezond & Fit

"De mantelzorger moet gezien worden"

  Gezondheid

"Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger. Ze vinden het een logische stap wanneer zij zorgen voor een partner, kind of ouder (buur / vriend). Maar ook deze zorg is vaak fysiek en emotioneel zwaar" vertelt Ruben van Vliet, ergotherapeut van Therapie Wolf in Den Burg.

Het is een situatie waar niemand voor kiest, het overkomt je. En de situatie is niet altijd makkelijk. Naast de zorg voor bijvoorbeeld een ouder hebben mensen een drukke baan, jong gezin en hun hobby's. Om alle ballen in de lucht te houden en tijd voor jezelf te houden is moeilijk. "Op fysiek gebied zie je vaak dezelfde klachten als bij professionals uit de zorg, zoals rug-, schouder- en nekklachten. Daarnaast zijn er vaak zorgen over degene aan wie ze zorg verlenen. Bovendien hebben de mantelzorgers in veel gevallen schuldgevoel als ze het zwaar hebben. Ze worden kwaad op zichzelf, omdat ze vinden dat ze het niet zwaar mogen hebben", legt Maaike van der Knaap, maatschappelijk werker van Texels Welzijn, uit.

Speciale aandacht willen Therapie Wolf en Texels Welzijn ook besteden aan mantelzorgers van mensen die te maken hebben gehad met een beroerte of de gevolgen ervaren van de ziekte van Parkinson of mensen met dementie. "Al deze ziekten hebben invloed op de werking van de hersenen, waardoor mensen fysiek maar vooral mentaal beperkt raken. Voorbeelden hiervan zijn ontremd gedrag of geheugenproblematiek. Dergelijk gedrag is vaak moeilijk om goed mee om te gaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld ontremd gedrag gaan vertonen, waardoor conflictsituaties kunnen ontstaan" stelt van Vliet, "dat wil niet zeggen dat de zorg voor mensen met 'alleen' een lichamelijke beperking niet zwaar is natuurlijk", vervolgt Van der Knaap. Als we kijken naar de landelijke cijfers, schatten Van der Knaap en Van Vliet dat er zo'n elfhonderd tot twaalfhonderd mantelzorgers op Texel zijn, slechts tweehonderd zijn er in beeld.

Van Vliet en Van der Knaap hopen met dit artikel meer begrip voor de mantelzorger te creëren. "Mantelzorgers worden niet altijd gezien. Te vaak wordt alleen degene gezien die de zorg nodig heeft. De zorgvraag wordt behandeld. Daar ligt ook een taak voor de huisarts. Het is belangrijk dat zij ook de belasting van de mantelzorger signaleren. Door de snel vergrijzende bevolking op Texel zal de zorgvraag toenemen. Zeker omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Mantelzorg kan bestaan uit huishoudelijke hulp tot aan volledige zorg. Het is daarom belangrijk dat we met meerdere instanties samenwerken om deze groep zo goed mogelijk te begeleiden", legt Van Vliet uit.

Voor begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers is er individuele begeleiding mogelijk. Zo wordt ergotherapie voor mantelzorgers voor 10 behandeluren per jaar uit de basisverzekering vergoed. Onderwerpen die regelmatig behandeld worden zijn dan bijvoorbeeld: praktische tips voor verzorging, omgang en aanvraag van hulpmiddelen, toekomen aan eigen hobby's en praktische uitleg over omgang met lichamelijke en hersenaandoeningen in dagelijkse activiteiten.

Naast individuele begeleiding wordt er regelmatig de cursus 'Mantelzorgers ontlast' gegeven door Therapie Wolf en Texels Welzijn waar mantelzorgers ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen op zowel fysiek als mentaal vlak. De eerstvolgende cursus staat gepland voor 8 en 22 juni van 13:30 tot 15:30 uur. Deze dagen staan in het teken van de emotionele ondersteuning van de mantelzorger. Opgeven kan 0222-312696 of welzijn@texelswelzijn.nl of via 0222-312342 of info@therapiewolf.nl. Deelnemen is kosteloos.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een vliegende auto die door de politie bij calamiteiten vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt ingezet op de Waddeneilanden.Reageren!