Mariska Pol: manuele behandeling lymfeknopen voor afvoer vocht.
Mariska Pol: manuele behandeling lymfeknopen voor afvoer vocht.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Conditie terug bij mensen met kanker

Gezondheid

Doe jij maar rustig aan, want je hebt kanker gehad. Iets dat vroeger soms werd gezegd tegen mensen met kanker om hen te ontzien. Goedbedoeld, maar vaak met een averechts effect. Bij FiTT Texel in Den Burg pakken ze het anders aan.

Daar wordt oncologie fysiotherapie aangeboden aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Het is een vorm van fysiotherapie die specifiek gericht is op problemen die in het dagelijks leven kunnen ontstaan bij kanker of de behandeling daarvan.

"Mensen die behandelingen ondergaan, hebben vaak weinig of geen energie meer", vertelt Mariska Pol, oncospecialist bij het fysiotherapeutisch centrum aan de Schoorwal. "We geven hen aangepaste bewegingsoefeningen, zodat ze weer op krachten kunnen komen, wat kan zorgen voor een vermindering van de vermoeidheid. We kijken wat de hulpvraag is, wat iemand nodig heeft en daarna gaan we gericht oefenen. Het kan zijn dat iemand voldoende conditie moet krijgen om weer aan het werk te kunnen gaan, soms is het ook goed als mensen weer de conditie hebben om zelf de trap op te kunnen lopen. Maar dat brengen we eerst in kaart, voordat we aan de slag gaan."

Er wordt specifiek rekening gehouden met de positie waarin een patiënt zich bevindt. "Bij bepaalde soorten chemotherapie kan hartfalen een bijwerking zijn. Dat kan ernstige gevolgen hebben als je daar geen rekening mee houdt." De kunde is ook mensen bewegingen te laten doen als er beperkingen zijn. "We hebben hier een man gehad die als gevolg van een tumor in zijn rug niet meer kon zitten. Dat was een uitdaging om hem oefeningen te laten doen, maar het is gelukt. Het gaat nu gelukkig weer goed met hem en hij rijdt ook weer auto."

Mariska, sinds 1997 fysiotherapeut bij FiTT, begon vier jaar geleden met een opleiding om zich te specialiseren in fysiotherapie en oncologie. Het zou eerst één module zijn, maar het werd uiteindelijk een master of science waarvan ze alleen nog een proefschrift hoeft te schrijven. Mariska is ook gespecialiseerd in oedeemtherapie. Dat is een behandeling om vochtophopingen uit het lichaam te krijgen. Die kunnen zich onder meer voordoen bij mensen met kanker als de lymfeklieren bij een operatie zijn weggehaald. "Daar zijn drie manieren van behandeling. Je hebt manuele lymfdrainage waarbij met een milde massagetechniek de afvoer van lymfevocht naar de lymfvaten wordt gestimuleerd, oefentherapie en je kunt vocht afdrijven door druk te geven met zwachtels of therapeutisch elastische kousen."

Voor dat laatste is Mariska opgeleid om ze ter plekke aan te meten. "Dan zijn ze met een week op maat hier in huis. Het dragen van therapeutische elastische kousen om vocht af te drijven, voelt aangenamer dan wanneer je gaat zwachtelen." Voor oncologie fysiotherapie, oedeem fysiotherapie en therapeutische elastische kousen zijn verwijzingen van de behandelend arts nodig. Volgens FiTT biedt Mariska met deze specialisaties een compleet pakket aan voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen die kanker hebben. FiTT Texel: 0222 - 314 968

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1