Logo texelsecourant.nl
Cintha Stiekema, Ron Vermeulen en Berber Kruger van L!m!ts
Cintha Stiekema, Ron Vermeulen en Berber Kruger van L!m!ts (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

Gesprek van een paar minuten kan ander vaak al enorm helpen

  Gezondheid

Er zijn om een ander een luisterend oor te bieden zonder te oordelen, meedenken vanuit de eigen ervaringen of gewoon een praktisch advies geven hoe iets aan te pakken.

Het zijn een paar activiteiten van L!m!ts, de groep van Texelse jongeren en volwassenen die zich sinds 2014 inzetten om andere jongeren en ouders te adviseren over veiliger gebruik van alcohol, roken drugs, gamen en social media. Het waren Young 4 Ever en de Brijder die aan de basis stonden van L!m!ts, geschrokken van het hoge middelengebruik op het eiland.

De groep begon aanvankelijk met bijeenkomsten op een centrale plek, maar die strategie is na vijf jaar veranderd. De mensen van L!m!ts zijn geregeld ergens op locatie, bijvoorbeeld op de OSG, ze verzorgen workshops of ze maken - al dan niet met hulp van jongeren - alcoholvrije cocktails op bijeenkomsten. Dat zijn meteen allemaal geschikte gelegenheden om met andere Texelaars in gesprek te kunnen raken over alcohol, roken, drugs of gamen.

Het is niet het streven van L!m!ts om anderen van een biertje of een sigaret af te houden, de vrijwilligers zijn er om - zonder te oordelen - met praktische adviezen te helpen voorkomen dat zaken uit de hand lopen. "Als ouder loop je soms rond met vragen hoe je iets op gebied van alcohol of drugs op de juiste manier met je kinderen kunt bespreken", vertelt Cintha Stiekema, samen met Berber Kruger en Ron Vermeulen vrijwilliger bij L!m!ts. "Daar kun je over lopen piekeren, maar je kunt ook eens bij een van ons komen praten. Een gesprek van een paar minuten kan soms al enorm helpen." Benadrukt wordt dat L!m!ts niet op de stoel van de hulpverlener zit. Daar is de hulpverlening van bijvoorbeeld de Brijder, het maatschappelijk werk of het sociaal team van de gemeente zelf voor. Als het nodig is, helpen de vrijwilligers wel graag om de juiste ingangen te vinden.

Via L!m!ts gaan soms ook Texelse jongeren de klas in om leeftijdgenoten te vertellen over eigen ervaringen. "Dan is het muisstil", vertelt Cintha. Ron deelt tijdens dergelijke bezoeken soms ervaringen uit de eigen familiekring waar iemand uit de bocht dreigde te vliegen door overmatig gebruik van middelen. "Dat komt aan." Ron heeft ook de ervaring dat jongeren soms zelf op hem afstappen om vragen te stellen, bijvoorbeeld als hij ergens voor het Rode Kruis zit. Prettig, want dan kan er ook van alles worden besproken. "Dan heb je het bijvoorbeeld over de vraag waarom alcohol of drugs eigenlijk een goed gevoel geven en of je mogelijk ook andere dingen zijn te bedenken – sporten bijvoorbeeld – dat je hetzelfde goede gevoel kunnen geven."

De vrijwilligersgroep van L!m!ts bestaat uit circa twintig Texelaars plus nog een hoop anderen eromheen die het werk van L!m!ts steunen. Vijf vrijwilligers staan als contactpersoon op de website van L!m!ts (www.limits-online.nl) zodat ze goed benaderbaar zijn. "We hopen gewoon net even die ondersteuning te kunnen bieden aan iedereen die met vragen over het gebruik van middelen rondloopt. Daarvoor willen we ook laagdrempelig zijn."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!