Logo texelsecourant.nl
Bij Rienke, Margo en Nienke is men in goede handen.
Bij Rienke, Margo en Nienke is men in goede handen. (Foto: Job Schepers)
Gezond & Fit

Voor handtherapie niet naar de overkant

  Gezondheid

Handen, overal zijn ze bij nodig. Vaak lopen mensen lang door met klachten, terwijl handtherapie juist op Texel voorhanden is. We praten met Rienke van Rooijen en Margo Noom (Therapie Wolf) en Nienke Eijpe (Praktijk voor Fysiotherapie & Beweging).

Men kan zonder verwijzing bij therapeut terecht

Tot voor kort ging men met handklachten soms naar de overkant. Afgelopen jaar hebben Margo en Nienke de opleiding tot handtherapeut afgerond. Samen met ergotherapeut Rienke heeft Texel nu alles op het gebied van handen in huis. "Je handen zijn je gereedschap, daar moet je voorzichtig mee zijn. Je merkt pas wat je mist, als je ze niet goed kunt gebruiken", vertelt Margo.

De klachten zijn heel divers. Klachten aan de pols, hand en vingers zie je bij jonge mensen bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval, sportblessures of overbelasting door werk. Vooral horeca, schoonmaakwerkzaamheden, maar ook computerwerk geven geregeld handproblemen. Slijtage of reumatische klachten zie je vaak bij ouderen. Bij de één is rust het advies, terwijl het bij een ander juist ligt in het doen van oefeningen of het aanleren van nieuwe gewoontes", verduidelijkt Margo.
"Het voordeel is dat wanneer er klachten zijn, mensen rechtstreeks bij ons terecht kunnen. Dat weten mensen niet altijd, terwijl dat de snelste weg is.", vervolgt Nienke. Bij ernstig letsel ten gevolge van bijvoorbeeld een ongeval of na een operatie is er soms een uitgebreide behandeling nodig. Dat gebeurt dicht bij huis, maar in goed overleg met de specialisten in de diverse ziekenhuizen.
"We geven ook advies over hulpmiddelen, spalken en braces. Een spalk kunnen wij op maat maken. Soms is een confectiebrace tijdens bepaalde activiteiten genoeg. Als ergotherapeut kom ik ook op de werkplaats en bij de mensen thuis, om te kijken of er aanpassingen mogelijk zijn", vertelt Nienke.
Belangrijk bij een behandeling is het meenemen van de patiënt. "Je moet uitleggen wat er aan de hand is en duidelijk maken dat de oplossing vaak niet voelbaar is na een dag. Maar als men aan de slag gaat met de oefeningen of juist rust houdt zal men merken dat het na verloop van tijd wel beter wordt. "We hebben als handtherapeut ook een coachende functie. Uiteindelijk blijft de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf", vertelt Nienke. "Voorkomen blijft beter dan genezen. Daar speelt bewustzijn een grote rol in. Bij het tillen van emmers scheelt het als deze niet vol zijn en de boodschappentas hangt beter aan de schouders dan aan de vingers bijvoorbeeld. Voorkom langdurige belasting door eens af te wisselen van houding Zo zijn er nog vele tips te geven", besluit Rienke.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!