Logo texelsecourant.nl
De hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat in Den Burg.
De hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat in Den Burg. (Foto: Google Maps)

Zorgen over motie locatie Gezondheidsplein

  Gezondheid

Omring heeft met enige zorg kennisgenomen van een motie van Texels Belang en Texel 2010 over het nieuwe Gezondheidsplein dat op Texel moet komen.

TB en Texel 2010 vinden dat er nog onderzocht zou moeten worden of de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat in Den Burg een geschikte plek kan zijn om het Gezondheidsplein te realiseren. Dat staat in een motie die de partijen woensdagavond tijdens de raadsvergadering willen indienen.

De plannen voor het Gezondheidsplein zijn vooralsnog al langere tijd gericht op de voormalige plek van De Ferrever op de kruising van de Emmalaan en de Elemert in Den Burg.

Zorgorganisatie Omring wijst de politieke partijen er in een brief op zij al langere tijd met de gemeente in gesprek is over vervanging van verpleeghuis Hollewal en dat de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat een uitstekende plek is voor de bouw van een nieuw verpleeghuis. Op de betreffende locatie zitten nu nog de Beatrixzaal en de Vrije School.

Omring heeft de interesse voor de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat ook kenbaar gemaakt in een principeverzoek dat het college vermoedelijk eind deze maand behandelt. Zorglogistiek is de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat ideaal voor Omring, omdat het vlakbij de nieuwbouw van de twee seniorencomplexen op het 'landje van Pelgrim' is.

Het is tevens vlakbij de centrale keuken in de Gollards, waardoor maaltijden volgens Omring eenvoudig en snel op de nieuwe locaties bezorgd kunnen worden. En de hoek biedt genoeg ruimte voor parkeren en een mooie beschutte tuin voor de beoogde bouw van een nieuw verpleeghuis.

De Stichting Gezondheidsplein heeft eveneens gereageerd op de aangekondigde motie van TB en Texel 2010. De stichting wijst op het principeverzoek van Omring en waarschuwt dat de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat voor de partners van Stichting Gezondheidsplein een vertraging van enkele jaren kan opleveren.

De hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat kan pas vrijkomen als het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg klaar is, zodat de Vrije School die kant uit kan verhuizen. Het Onderwijscentrum moet nog gebouwd worden. De stichting gaf recent aan dat de noodzaak voor het Gezondheidsplein nu al hoog begint te worden.

Volgens de stichting is de hoek Beatrixlaan/Gasthuisstraat bij het ontwikkelen van de plannen ook al eens de revue gepasseerd. "Of de locatie en oppervlakte van dit kavel voorziet in voldoende ruimte voor de plannen van het Gezondheidsplein inclusief parkeren en bijbehorende verkeersbewegingen in een gebied waar hoofdzakelijk gewoond wordt is iets wat kan worden onderzocht, maar op basis van onze eerste analyse wordt dit moeilijk." 

Het Gezondheidsplein is de gezamenlijke naam voor een aantal voorzieningen op het eiland die op één plek willen samenwerken. Dat zijn de Texelse Apotheek, Fysio Team Texel, huisartsenpraktijken Dros-Hoekstra en Vos-De Winter, Omring Thuiszorg, de Thuiszorgwinkel, Texels Welzijn, Zorgcoöperatie Texel Samen Beter en Starlet Diagnostisch Centrum.

De samenwerking moet leiden tot een betere zorginfrastructuur voor het eiland. Het Sociaal Team van de gemeente, de GGZ, Triversum en Geriant hebben aangegeven eveneens met het Gezondheidsplein te willen samenwerken.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!