Logo texelsecourant.nl
De spin van Huber, hulpmiddel voor positieve gezondheid.
De spin van Huber, hulpmiddel voor positieve gezondheid. (Foto: Instituut for Positive Health)

Je leven lang lekker in je vel. Kan dat?

  Gezondheid

Lang werd aangenomen dat je kindertijd de meest onbezorgde periode in je leven was, je trouwdag je mooiste dag van je leven en bij het ouder worden werd het allemaal wat minder.

Inmiddels weten we, dat ook kinderen last kunnen hebben van stress, veel jongeren voelen zich helemaal niet zo prettig, ook (of juist?) op Texel niet. Studenten hebben last van keuzestress en veel jonge werkenden krijgen een burn-out. Daarnaast zien we veel vitale ouderen lekker recreëren op de fiets, met caravan of camper eropuit trekken of in wandel- of tuinclubs gezellige dagen doorbrengen. Zo simpel is het dus kennelijk niet. In alle leeftijdsfasen kunnen heftige gebeurtenissen iemand uit balans brengen met als gevolg onder meer gedragsstoornissen, slapeloosheid, eetproblemen of lichamelijke klachten.

De ene mens, jongere of kind, is daar meer gevoelig voor dan de andere. Er zijn ook vrolijke onbezorgde kinderen, ambitieuze enthousiaste jongeren die nergens last van lijken te hebben en ouderen die lijden aan allerlei klachten, eenzaam en/of depressief zijn. Zowel bij ouderen als bij jongeren is in onderzoeken gebleken dat mensen met veerkracht na negatieve gebeurtenissen sneller herstellen en de draad weer op te pakken.

Als er alleen nadruk wordt gelegd op de klachten, zeker bij kinderen, wordt de ontwikkeling van de veerkracht belemmerd. De focus op alleen tekortkomingen heeft het risico dat het kind onnodig gestigmatiseerd of negatief gestereotypeerd wordt. Dat heeft gevolgen voor het zelfbeeld en het welbevinden.

Ook hier is de positieve werking van Positieve Gezondheid heel heilzaam: zoeken naar de sterke kanten van een kind en hoe die verder kunnen opbloeien helpt het kind "in zijn kracht" te komen.

Kinderen met veerkracht lijken beter in staat problemen en negatieve invloeden zodanig te verwerken dat zij hiervan in hun verdere leven niet of slechts in beperkte mate last hebben. Zelfs van kinderen met vreselijke ervaringen weet een groot percentage ernstige gevolgen te ontlopen.

Bij veerkracht gaat het niet om iets waarmee men geboren wordt of wat iemand "heeft" of "niet heeft"; het is geen karaktereigenschap van een individu. Een kind ontwikkelt veerkracht naarmate het binnen het gezin en de gemeenschap de middelen daartoe vindt. Daarom is een breder perspectief van belang dat ook de sociale context meeneemt. Wie voldoende veerkracht heeft, kan de problemen in het leven aan .

Dit bewustzijn uitdragen is de missie van Texel Samen Beter

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!