Logo texelsecourant.nl
Tandartsassistente Kim Gademan met de Myobrace.
Tandartsassistente Kim Gademan met de Myobrace. (Foto: Jeroen van Hattum)
Gezond & Fit

"Tanden en kiezen al meteen op jonge leeftijd goed laten groeien"

  Gezondheid

Verkeerde slikgewoonten of een tong die niet in de juiste positie staat. Twee dingen die ertoe kunnen leiden dat gebitten bij kinderen zich al op jonge leeftijd op een verkeerde manier ontwikkelen.

Kindertandartspraktijk World Kids van Jolanda Krijnen in Den Burg werkt sinds kort met een nieuwe methode om kindergebitten op een goede manier te laten groeien. Dat moet op latere leeftijd voorkomen dat tanden en kiezen scheef komen te staan en dat er mogelijk gezonde kiezen getrokken moeten worden om plaats te maken voor andere kiezen. Het moet ook voorkomen dat kinderen voor langere tijd op een beugel zijn aangewezen.

De nieuwe methode heet 'Myobrace'. Jolanda kwam ermee in contact op een beurs en besloot de nieuwe methode mee naar Texel te nemen. De Myobrace is een soort uitneembaar beugeltje dat kinderen overdag één uur en ook `s nachts tijdens het slapen dragen. Daarnaast krijgen kinderen van tandartsassistente Kim Gademan oefeningen om verkeerde slikgewoonten af te leren en om de tong in een juiste positie te krijgen. Jolanda: "Je praat over een verkeerde tongpositie als je tong tijdens het slapen onderin de mond valt. Dat gebeurt als je in je slaap door je mond ademt in plaats van door je neus. Je tong is een van de sterkste spieren in je lichaam, dus die heeft invloed op de ontwikkeling van tanden en kiezen in je kaken."

Leren door de neus ademen kan al helpen om de tong in juiste positie te krijgen. De 'Myobrace' voorkomt niet dat op latere leeftijd mogelijk alsnog een beugel nodig is. Volgens Jolanda is de kans wel groter dat een beugel dan maar voor korte tijd gedragen hoeft te worden. Langere tijd een beugel dragen kan leiden tot beschadiging van glazuur en wortels, waardoor een korte periode een beugel het gebit ook ten goede komt.

De mooiste leeftijd om met de Myobrace te starten is 6 jaar. Er is ook een 'Myobrace'    voor kinderen die aan het wisselen zijn en voor tieners bij wie een volwassen gebit in ontwikkeling is. De bijbehorende oefeningen worden door Kim gegeven in de praktijkruimte aan de Elemert in Den Burg. Dat is met behulp van een app, zodat kinderen zelf kunnen bijhouden wat ze doen. Van belang is dat de oefeningen die Kim meegeeft elke dag thuis twee keer worden gedaan en dat de 'Myobrace' daadwerkelijk elke dag wordt gedragen, zodat tanden en kiezen zich in een goede stand ontwikkelen.

Belangstellenden kunnen bij de praktijk informeren naar de 'Myobrace'. Jolanda heeft afscheid genomen van haar praktijkruimte in Alkmaar en is nu op Texel geopend van dinsdag tot en met vrijdag. Meer hierover is te vinden op www.kindertandartsworldkids.nl. Sinds kort is ze ook coach van tandartsen die in opleiding zijn bij het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Ze begeleidt tandartsen die net zoals zij kindertandarts willen worden. "Dat is letterlijk meekijken op de vingers bij een ander, maar daar leer ik zelf ook weer de nieuwste technieken en inzichten van."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!