De VVD-bakfiets bij het gemeentehuis.
De VVD-bakfiets bij het gemeentehuis. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Update

VVD haalt bakfietsen bij stembureaus weg

Divers

De VVD haalt de bakfietsen weg die bij meerdere stembureaus op het eiland waren geplaatst.

Dat heeft VVD-bestuurslid Albert Huisman woensdagochtend laten weten, nadat PvdA-voorzitter Arthur Oosterbaan eerder in de ochtend bij de gemeente zijn beklag had gedaan over een VVD-bakfiets bij het gemeentehuis in Den Burg.

Volgens Oosterbaan was het niet netjes dat de VVD zich op die plek manifesteerde, omdat er in het gemeentehuis een stembureau is. "Zo gaan we in de raad ook niet met elkaar om."

Volgens Huisman waren de bakfietsen bedoeld als ludieke actie, maar de partij wil er volgens hem ook geen punt van maken, dus gaan de bakfietsen weer weg. Ze stonden bij alle stembureaus. behalve bij het stembureau van de Gollards.

De plaatsing van de bakfiets was formeel in orde. Volgens de kieswet mag een partij geen activiteiten ondernemen 'in' het stemlokaal of bijvoorbeeld bij de toegang tot een stemlokaal (dan is het hinderlijk), maar staan er geen regels in over propaganda in de omgeving. 

In de praktijk komt het neer op een minimale afstand van drie tot vijf meter die aangehouden moet worden en zo dicht stond de bakfiets niet bij de ingang van het gemeentehuis. Als het er echt op aankomt, is het uiteindelijk de burgemeester die een afweging moet maken wat wel of niet is toegestaan.

Sander van Knippenberg, lijsttrekker van GroenLinks, reageerde op Facebook gevat op de actie van de VVD. "Wel mooi om te zien dat de VVD het belang van de (bak)fiets inziet. Dat weet GroenLinks Texel natuurlijk al veel langer. Het is momenteel onze auto. Tijd om de komende raadsperiode de fietspaden te verbeteren."

Volgens Huisman waren de VVD-bakfietsen in trek bij andere partijen. "Er zaten ook stickers van D66 en Texels Belang op."


Ook 'klein verkiezingsleed' bij het CDA. De partij ontdekte vanochtend dat op bijna alle borden de posters van het CDA blanco waren geworden. De partij heeft er een paar vervangen.

D66 is inmiddels met een tegenactie gekomen, zo is op te maken uit deze foto. 
 

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 19 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 23 uur geleden
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30