Logo texelsecourant.nl
Gezond & Fit

Plezier voorop bij looptrainingen

  Divers

Wie goed hardloopt, heeft minder kans op blessures. Fysio- en manueeltherapeut Robert Bakker van Fysio Burgwal ''Samen Bewegen'' verzorgt looptrainingen. ''Ik probeer de zwakke punten van mensen te verbeteren, zodat ze daadwerkelijk beter worden.''

Goed lopen en plezier hebben gaan samen, zo ondervinden we tijdens de looptraining met Robert. Verzamelpunt is dit keer de Sluftertrap, maar een volgende keer kan het in de Dennen of op het strand zijn. ''Op Texel heb je alles, duinen, strand, polder, langs het Wad en altijd de mogelijkheid om de natuur in te gaan. Ik probeer mensen te stimuleren om her en der te lopen.'' Eerst opwarmen met een loopje naar het dijkje bij De Muy. Daar beginnen de oefeningen, gericht op het verbeteren van de stabiliteit, houding, soepelheid, coördinatie, lenigheid en kracht. Geen oefening is hetzelfde, steeds wat anders. Het ene moment een sprintje het duin op, het andere een sprong, interval of weer wat anders. Steeds worden andere spieren aangesproken. En onderwijl geeft Robert aanwijzingen over de looptechniek. Daar valt nog wel wat aan te verbeteren.

''Lopen is een heel eenvoudige sport, maar er komt best veel voor kijken. Als je bijvoorbeeld altijd maar hetzelfde rondje loopt, kom je niet veel verder. Maar door overbelasting loop je wel de kans op blessures.'' Bij een verkeerde techniek, bijvoorbeeld door te grote of verkeerde stappen, hebben gewrichten het zwaar te verduren. Als je op stabiliteit oefent, train je de spieren om bij het landen van de voet de klap op te vangen en heb je minder kans op blessures.'' Menig loper zoekt het in aanpassing van het schoeisel. Robert: ''In vijftig jaar tijd is er een enorme ontwikkeling in loopschoenen, maar het aantal blessures is al die tijd maar met een paar procent gedaald. Dat werkt dus maar heel beperkt. Ik leer lopers om met hun spieren de klap op te vangen.'' Kleinere pasjes, in een hoger ritme, is het devies. En zo heeft hij nog héél wat tips. Volop afwisseling, volop plezier. ''Elke training is weer anders, zo prikkel ik om op een andere manier te lopen.'' Robert traint meerdere groepjes, van beginnend tot gevorderd. Op maandag van 18.00 tot 19.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur, donderdag van 18.00 tot 19.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 10.00 uur. Robert geeft ook runningtherapie, voor mensen met burn out-klachten of voor wie kampt met een depressie.

De praktijk, met ook een vestiging op Willemsoord in Den Helder, runt hij samen met Marleen Hohmann. Zij is als fysiotherapeut gespecialiseerd in dry needling, medical taping en behandeling van pijnklachten. Ook fysiotherapeute Lotte Smit is verbonden aan de praktijk.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!