De doorgezaagde potvistand
De doorgezaagde potvistand

Leeftijd kleinste gestrande potvis bekend

Divers

De kleinste van de in januari op Texel gestrande potvissen was negentien jaar oud. Dat hebben Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard, onderzoekers van het NIOZ, vrijdag bekend gemaakt na afloop van een symposium bij Ecomare. Van de andere potvissen moet de leeftijd nog bepaald worden. 

De onderzoekers hebben de leeftijd van de potvis achterhaald aan de hand van groeiringen in een tand. Om de groeiringen te kunnen tellen hebben ze de tand precies doormidden gezaagd. Voor dit specialistische werk maken de onderzoekers gebruik van een speciale zaagmachine. Tot vrijdag ontbrak de tijd om dit te doen. 

Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan vierden vrijdag 18 maart hun 25-jarig jubileum met een symposium. Na afloop hiervan traden de NIOZ-onderzoekers Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard naar voren om hen de doorgezaagde tand aan te bieden. Bonnet en Oosterbaan hadden al meermalen gevraagd of de leeftijd van de potvissen kon worden bepaald. Ze waren dan ook heel blij met deze verrassing. 

Het feit dat de negentienjarige potvis de kleinste van de vijf was, betekent niet automatisch dat hij ook de jongste was. Deze wetmatigheid gaat niet op bij potvissen. Van de andere dieren zijn ook tanden veiliggesteld voor leeftijdsbepaling. Deze moeten nog worden doorgezaagd. 
 

Afbeelding
Onderhoud reservaat Zandkuil Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Dansvoorstelling Artex in Evenementenhal Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Techniek in een mooi kader Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
'Het Atelier - Portret van Hella' Cultuur 15 uur geleden 1
Afbeelding
Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal Algemeen 27 mrt., 14:50 2
Afbeelding
Online lezing over het paasverhaal in de kunst Algemeen 27 mrt., 14:05
Afbeelding
ZDH houdt schade beperkt tegen VZV Algemeen 27 mrt., 11:25
Afbeelding
Texelse Korendag in Oosterend een succes Algemeen 27 mrt., 10:30 1