De doorgezaagde potvistand
De doorgezaagde potvistand

Leeftijd kleinste gestrande potvis bekend

Divers

De kleinste van de in januari op Texel gestrande potvissen was negentien jaar oud. Dat hebben Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard, onderzoekers van het NIOZ, vrijdag bekend gemaakt na afloop van een symposium bij Ecomare. Van de andere potvissen moet de leeftijd nog bepaald worden. 

De onderzoekers hebben de leeftijd van de potvis achterhaald aan de hand van groeiringen in een tand. Om de groeiringen te kunnen tellen hebben ze de tand precies doormidden gezaagd. Voor dit specialistische werk maken de onderzoekers gebruik van een speciale zaagmachine. Tot vrijdag ontbrak de tijd om dit te doen. 

Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan vierden vrijdag 18 maart hun 25-jarig jubileum met een symposium. Na afloop hiervan traden de NIOZ-onderzoekers Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard naar voren om hen de doorgezaagde tand aan te bieden. Bonnet en Oosterbaan hadden al meermalen gevraagd of de leeftijd van de potvissen kon worden bepaald. Ze waren dan ook heel blij met deze verrassing. 

Het feit dat de negentienjarige potvis de kleinste van de vijf was, betekent niet automatisch dat hij ook de jongste was. Deze wetmatigheid gaat niet op bij potvissen. Van de andere dieren zijn ook tanden veiliggesteld voor leeftijdsbepaling. Deze moeten nog worden doorgezaagd. 
 

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 5 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2