De doorgezaagde potvistand
De doorgezaagde potvistand

Leeftijd kleinste gestrande potvis bekend

Divers

De kleinste van de in januari op Texel gestrande potvissen was negentien jaar oud. Dat hebben Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard, onderzoekers van het NIOZ, vrijdag bekend gemaakt na afloop van een symposium bij Ecomare. Van de andere potvissen moet de leeftijd nog bepaald worden. 

De onderzoekers hebben de leeftijd van de potvis achterhaald aan de hand van groeiringen in een tand. Om de groeiringen te kunnen tellen hebben ze de tand precies doormidden gezaagd. Voor dit specialistische werk maken de onderzoekers gebruik van een speciale zaagmachine. Tot vrijdag ontbrak de tijd om dit te doen. 

Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan vierden vrijdag 18 maart hun 25-jarig jubileum met een symposium. Na afloop hiervan traden de NIOZ-onderzoekers Judith van Bleijswijk en Rob Witbaard naar voren om hen de doorgezaagde tand aan te bieden. Bonnet en Oosterbaan hadden al meermalen gevraagd of de leeftijd van de potvissen kon worden bepaald. Ze waren dan ook heel blij met deze verrassing. 

Het feit dat de negentienjarige potvis de kleinste van de vijf was, betekent niet automatisch dat hij ook de jongste was. Deze wetmatigheid gaat niet op bij potvissen. Van de andere dieren zijn ook tanden veiliggesteld voor leeftijdsbepaling. Deze moeten nog worden doorgezaagd. 
 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2