Logo texelsecourant.nl
Interieur van 't Walvisvaarders Huisje.
Interieur van 't Walvisvaarders Huisje.

Walvisvaarders Huisje wordt gerestaureerd

  Divers

't Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn gaat dit seizoen niet open voor bezoekers. Het huis wordt de komende vijf maanden gerestaureerd.

De werkzaamheden starten naar verwachting eind deze maand. Het huis aan de Herenstraat dateert uit 1680 en is altijd in authentieke staat gebleven. Sinds 1962 is het particulier eigendom van een familie die het huis sinds 2012 geregeld openstelt voor publiek. Mensen kunnen zo een beeld krijgen hoe walvisvaarders vroeger in het huis hebben gewoond.

't Walvisvaarders Huisje is mede door waterschade dringend aan restauratie toe. Volgens het bestuur gaat er vooral veel tijd in de buitenmuren zitten. "De voegen worden op veel plekken met de hand uitgehakt om beschadiging van de stenen te voorkomen. In de voorgevel zal ter hoogte van het maaiveld een loodslab (een strook geplet lood) worden aangebracht om optrekkend water tegen te houden. Het houtwerk van sommige kozijnen moet worden vervangen evenzo rotte vloerdelen. Een specialistische schilder zal het houtwerk op een aantal plekken restaureren."

De restauratie wordt uitgevoerd door Pronk uit Warmenhuizen die de afgelopen jaren kerken in De Waal, Den Burg en Den Hoorn restaureerde en momenteel bezig is met de katholieke kerk in De Cocksdorp. Boudewijn van Langen van TPAHG architekten bv in Hoorn begeleidt de restauratie.


't Walvisvaarders Huisje aan de Herenstraat 49 in Den Hoorn.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!