Logo texelsecourant.nl
Guna indianen uit Panama verkopen souvenirs
Guna indianen uit Panama verkopen souvenirs
Over de grens

Land vol contrasten

  Divers

Tijdens onze tocht van zes maanden op zee gaan we ook regelmatig aan land. Half januari begon onze eerste eigen reis: negen dagen met een groepje van zeven leerlingen en een leraar van de ene naar de andere kant van Panama. We hadden een beperkt budget van $200 per persoon voor de hele reis waarvan we moesten slapen, eten en reizen. De leraar mocht zich nergens mee bemoeien dus we konden en moesten zelf alles beslissen. Hoeveel geef je waar aan uit, en hoe zorg je dat je aan het eind van de week nog genoeg overhebt?

De eerste dag vertrokken we vanuit Portobelo met de bus naar Colon en daarvandaan naar de hoofdstad. Panama City was een bijzondere stad: er was een oud, armer deel en een nieuw, modern deel wat er uitzag als een westerse stad. De inwoners waren heel divers: van blanke mannen in dure pakken tot kleine Guna vrouwen in hun bijzondere kledij. Na 2 dagen vertrokken we van de drukke stad naar de kust van de Grote Oceaan, waar we op het strand hebben geslapen omdat er geen hostels te vinden waren.

David, de op 1 na grootste stad van het land, was onze volgende bestemming. Hier hebben we 2 nachten geslapen in een gezellig hostel voordat we doorgingen naar Boquete. Dit was een dorpje in de bergen wat bekendstaat om zijn koffie. Die avond was ook het jaarlijkse koffiefestival waar we heen zijn geweest en de lekkere koffie hebben geproefd. Vanuit de bergen weer naar de kust, dit keer aan de kant van de Atlantische Oceaan. Bocas del Toro, onze eindbestemming waar we weer werden opgehaald door de Regina Maris.

Het was een geweldige week, ook al was het vaak moeilijk om met het groepje tot een beslissing te komen want iedereen wil iets anders en we hadden natuurlijk niet heel veel budget. De laatste avond moesten we ook in een half ingestort, goedkoop hostel slapen waar de kakkerlakken over de grond kropen omdat ons geld bijna op was. Ik vond Panama een heel mooi land en ik wil hier zeker nog een keer terugkomen! Afgelopen week zijn we aan in Cuba aangekomen en hier begint onze volgende eigen reis! 

Moor De Waal
Zie ook www.moor-at-sea.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Het idee van Eiland Belang om de Schulpengat te gebruiken voor seizoenspersoneel lijkt mij realistisch:Reageren!