Afbeelding

Hartrevalidatie bij Fysio Team Texel

Divers

Een hartinfarct of hartfalen is een aandoening die menigeen treft. De kans op overleven is gelukkig flink gegroeid en met goede hartrevalidatie is het vaak mogelijk om weer volledig op het oude niveau te komen. Dat kan nu op Texel, bij Fysio Team Texel.

Wie bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is gedotterd of een stent (een buisje in de ader) gekregen heeft, gaat een revalidatietraject in. Van oudsher is het aan het ziekenhuis voorbehouden om mensen na een hartinfarct te revalideren. De eerste drie maanden wordt daar vaak een revalidatieprogramma gevolgd. ''Als daarna nog revalidatie nodig is, kan dat nu bij ons. Vaak kiezen mensen op Texel ervoor om de eerste drie maanden ook bij ons te volgen, aangezien het toch een belasting is om elke keer heen en weer te gaan'', vertelt fysiotherapeut Sanne van Althuis van Fysio Team Texel. Ze is, net als Ingeborg Wijbrands, opgeleid om op Texel de hartrevalidatie te verzorgen.

''Wij hebben een heel goed en gedetailleerd contact met het Gemini Ziekenhuis, zodat de revalidatie perfect kan worden afgestemd. Patiënten met hartziekten hebben baat bij een fysiek trainingsprogramma en psychosociale begeleiding'', doelt ze op het beperken van belangrijke risicofactoren. Dit zijn inactiviteit, verhoogde bloeddruk en cholesterol, overgewicht, roken en ongezonde voedingsgewoonten. Bovendien kan een hartrevalidatieprogramma een positief effect hebben op psychosociale factoren, zoals angst en depressie. Mensen zijn vaak bang en onzeker, want het is hen zomaar overkomen. Een van de doelen van hartrevalidatie is het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden, zoals fysieke training, leefstijlprogramma's en gedragsgeoriënteerde begeleiding. Met elkaar hebben ze een positief effect op het risicogedrag. Het uiteindelijke doel is uitstroom naar het reguliere beweeg- en sportaanbod, dat wil zeggen zelfstandig bewegen zonder supervisie van de fysiotherapeut. Menigeen moet mentaal weer groeien om vertrouwen in het eigen lijf te krijgen. Ook de partner wordt niet vergeten in het geheel, want het gezegde is niet voor niets: een hartaanval krijg je niet alleen, ook je partner krijgt er een sneer van mee.

Het beweegprogramma wordt opgesteld aan de hand van de individuele trainingsdoelen, de wensen van de cliënt, en eventuele andere aandoeningen, met als mogelijke trainingsdoelen: vergroten van het uithoudingsvermogen, vergroten van de kracht van lokale spiergroepen en het spieruithoudingsvermogen; gewichtsvermindering, bestrijden van hoge bloeddruk en verlagen van een verhoogde cholesterolspiegel; functioneel trainen. het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl.

Voor een optimaal resultaat van de hartrevalidatie werken fysiotherapeuten Sanne van Althuis en Ingeborg Wijbrands van Fysio Team Texel samen met meerdere andere disciplines. Fysio Team Texel is te bereiken via telefoonnummer 0222 760 760

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 4 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 7 uur geleden 6
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 10 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2