Winnaar Jordy Vinke ontvangt kussen van ''tourmiss'' wethouder Hennie Huisman. Rechts Niels Jimmink (derde) en nummer twee Ton Slippens.
Winnaar Jordy Vinke ontvangt kussen van ''tourmiss'' wethouder Hennie Huisman. Rechts Niels Jimmink (derde) en nummer twee Ton Slippens.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Jordy Vinke wint van Ronde Den Burg

Divers

Jordy Vinke is zondag winnaar geworden van de Ronde van Den Burg. In de eindsprint versloeg hij Ton Slippens, met wie hij lange tijd een kopgroep had gevormd. Vinke heroverde ook de oranje leiderstrui van het dorpenklassement.

De eerste wielerronde van Den Burg kende een succesvol verloop. Een uitdagend parcours door het centrum van Den Burg, met klimmetjes, afdalingen, een plaatselijk een hobbelig parcours en op de Keesomlaan een straffe wind. Bij de dikke bandenrace kwamen fietsers in bijzondere uitdossingen voorbij, zoals een rijdende ezel. Henk-Jan Klok verdiende daarmee de eerste prijs in deze categorie. In de jeugdklasse werd stevig doorgereden, met als winnaars Fleur Oosterhof (6 en 7 jaar), Jesse Segers (8 en 9), Diederik Jimmink (10 en 11) en Dennis Bakker (12 en 13). Bij de recreanten kwamen een stuk of 25 renners aan de start. Hier verdedigde John Betsema de oranje leiderstrui. Hij reed een gecontroleerde koers en moest in de eindsprint Ferry van der Vis voor zich dulden. Derde werd Robbert Boersen. Betsema, de gemiddeld zo'n 36 km/uur reed, blijft in het oranje rijden.

De wedstrijdrijders werden op de Groeneplaats op weg geschoten door wethouder Hennie Huisman. Zo'n 700 toeschouwers die zich langs het parcours hadden opgesteld en in het zonnetje op terrasjes waren neergestreken zagen hoe Jordy Vinke meteen een demarrage plaatste en een flink gat sloeg in het deelnemersveld. Met deze actie bracht hij ruimte in de koers. Na verloop van tijd werd Vinke ingehaald, waarna hij gedurende de rest van de koers met Ton Slippens (uit Schagen) het peloton op afstand hield. Hun voorsprong liep uit tot boven de twintig seconden, waarbij de gemiddelde snelheid door de straatjes van Den Burg opliep tot boven de veertig km/uur. Lastig punt was de bocht Binnenburg-Weverstraat, waar renners in de remmen gingen en weer moesten aanzetten. Het ging niet altijd goed, een enkeling belandde in de hekken. Maar voor zover bekend hoefde de EHBO niet in actie te komen. In de eindsprint was het Vinke die zijn opponent, met wie hij ook tijdens de Ronde van Oosterend aan kop ging, met een fietslengte aftroefde. De plaatselijke middenstand had flink in de buidel getast, er waren aardige premies te verdienen, ook in natura, zoals metworsten. Bij de prijsuitreiking werd de rol van Tourmiss vervuld door wethouder Hennie Huisman.


Foto  Justin Segerink


Een bijzonder beeld tijdens de dikke bandenrace voor de jeugd. Hier rijdt Rianne Keijser, met voorop een panda. 


Niels Jimmink aan kop van het peloton. Hij zou als derde eindigen. 

Jordy Vinke versloeg in de eindsprint Ton Slippens. Wedstrijdleider Simon Appel in oranje begroet hem. 

Ferry van der Vis verslaat John Betsema in de eindsprint van de recreanten. 

De deelnemers aan de dikke banden race. 

De winnaars bij de recreanten. 1. Ferry van de Vis (met dochtertje), 2. John Betsema en 3. Robbert Boersen. 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 21 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2