Logo texelsecourant.nl

OM eist geldboete na verkeersongeval

  Divers

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar duizend euro boete en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging geëist tegen een 25-jarige Texelse. De vrouw veroorzaakte op 14 oktober 2012 op de kruising van de Harkebuurt met de Oosterenderweg een verkeersongeval waarbij twee bromfietsers zwaargewond raakten.

Het Openbaar Ministerie (OM) acht de vrouw verantwoordelijk voor het ongeval, maar vroeg wel vrijspraak voor de zwaardere 'schuldvariant' op de aanklacht, waarbij sprake is van verwijtbare onoplettendheid of onvoorzichtigheid. "Iemand over het hoofd zien gebeurt ons allemaal en is op zich geen misdrijf", aldus de aanklaagster. "Deze zaak heeft bij alle betrokkenen veel pijn en ellende veroorzaakt. Maar vast staat dat de brommer voorrang had moeten krijgen en niet heeft gekregen."

De zaak van dinsdag was de voortzetting van een eerdere zitting eind september 2013, toen de rechtbank op verzoek van advocate Rosan Kocker besloot tot een reeks van aanvullende getuigenverhoren en extra onderzoek. Primair draaide het daarbij om de vraag wat de snelheid was waarmee de brommer had gereden.

Een Duitse getuige verklaarde dat hij met 70 tot 75 kilometer per uur over de Oosterenderweg had gereden en kort voor het ongeval was ingehaald door de brommer. Zijn verklaring dat die "minstens 80 tot 85 kilometer" moest hebben gereden hield hij later staande bij de rechter-commissaris. Maar op de rollerbank bleek later dat de brommer niet harder kon dan 60. Gezien de schade was de snelheid ervan bij de botsing volgens experts maximaal 50 kilometer.

De Texelse stond met haar auto nagenoeg stil op het moment van het ongeval. Door het noodweer van die dag – storm en regen – had ze op het toch al onoverzichtelijke kruispunt slecht zicht. Toen ze dacht dat er niets over het fietspad aankwam en voorzichtig optrok, gaf haar vriend op het laatste moment nog een waarschuwing. Zijn "Kijk uit!" kwam echter te laat. Nagenoeg op hetzelfde moment klapte de brommer tegen de rechter zijkant van de auto.

De bestuurder van de brommer en diens vriendin sloegen over de motorkap en raakten zwaargewond. De bestuurder moest maandenlang revalideren en wordt door alle botbreuken lichamelijk nooit meer helemaal de oude. Hij was dinsdag bij de behandeling van de zaak aanwezig. Zijn vooruitzichten zijn ongewis. Wel werd duidelijk dat hij zijn grote droom – werken in de visserij – vaarwel heeft moeten zeggen. Zwaar werk kan hij niet aan.

Advocate Kocker vroeg vrijspraak voor haar cliënt. Volgens haar heeft het OM zich te gemakkelijk neergelegd bij de uitkomsten van het technisch onderzoek en de vermeende onjuistheid van de verklaring van de Duitse getuige, die zegt dat de snelheid van de brommer in de auto al op het moment van inhalen onderwerp van gesprek was omdat hij op zijn eigen snelheidsmeter keek. Verder benadrukte zij dat haar cliënte sinds oktober 2012 in het verkeer geen verdere ongevallen heeft veroorzaakt. Ook wees ze op de moeilijke persoonlijke omstandigheden van de Texelse op dit moment, waarbij de strafpleitster het zelf niet droog hield. Mocht de rechtbank de lijn van het OM volgen, vroeg zij de strafkamer haar cliënte schuldig te verklaren zonder oplegging van straf. De rechtbank doet op 28 juli uitspraak.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het ontbreken van de kermis en het circus is een groot gemisReageren!