Logo texelsecourant.nl
Oud Texelaar Marian Smit keert elke jaar terug naar Texel voor de haringnegendaagse.
Oud Texelaar Marian Smit keert elke jaar terug naar Texel voor de haringnegendaagse.

Geen of toch haring?

  Divers

In Galerie Posthuys exposeren 11 kunstenaars hun collecties haringkunstwerken en andere viswerken. Ruim 100 schilderijen, tekeningen, grafiek en keramiek worden getoond in de serre van de galerie. De zesde editie van de jaarlijkse haringnegendaagse is te zien van zaterdag 13 t/m zondag 21 juni 2015.

Sinds 2010 daagt Galerie Posthuys haar kunstenaars uit om zich te verdiepen in de haring en visvangst. Dat resulteert elk jaar in een zeer gevarieerde expositie. Het thema en de haringtraditie worden door de kunstenaars breed geïnterpreteerd: van prachtige handgevormde visschalen tot gedecoreerd gebruikskeramiek, klassieke visstillevens en visbehang, fragiel papierwerk en stoere aquarellen.

Vier van de galeriekunstenaars zijn op werkbezoek geweest bij Royal Delft - De Porceleyne Fles in Delft. Dat is de enige plek waar nog wordt gewerkt met het originele, geheime Delfts blauwe recept uit de 17e eeuw. Een bijzonder experiment en ervaring voor hen allen. Barbara Guldenaar en Maurice Christo van Meijel zijn bekend met het schilderen op keramiek, maar vonden het een feest te kunnen werken op een plek waar de (historische) inspiratie zo duidelijk aanwezig is. Laura Hoek en Marian Smit schilderden nog niet eerder op keramiek, maar wisten hun eigen beeldtaal bijzonder goed te vertalen naar het aardewerk.

Deze keer zijn ook Texelse kunstenaars vertegenwoordigd waaronder Door Dogger (grafiek) en Jolet Leenhouts (keramiek). Ook zij maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.
Andere deelnemende kunstenaars: Betteke Akkerman (schilderijen), Karin Brouwer (schilderijen), Ortaire de Coupigny (wandobjecten), Barbara Guldenaar (keramiek en aquarellen), Laura Hoek (keramiek en tekeningen), Angelique Homberg (keramiek), Jeannet Klement (keramiek), Maurice Christo van Meijel (keramiek en tekeningen) & Marian Smit (keramiek en papiersculpturen).

Posthuys Galerie
Galerie op Brink 14 De Koog
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Een dam tussen Schotland en Noorwegen, plus één tussen Frankrijk en Engeland ter bescherming tegen de zeespiegelstijging van enkele meters. Goed plan?Reageren!