Oud Texelaar Marian Smit keert elke jaar terug naar Texel voor de haringnegendaagse.
Oud Texelaar Marian Smit keert elke jaar terug naar Texel voor de haringnegendaagse.

Dit artikel is geschreven door
Posthuys Galerie

Galerie op Brink 14 De Koog

Geen of toch haring?

Divers

In Galerie Posthuys exposeren 11 kunstenaars hun collecties haringkunstwerken en andere viswerken. Ruim 100 schilderijen, tekeningen, grafiek en keramiek worden getoond in de serre van de galerie. De zesde editie van de jaarlijkse haringnegendaagse is te zien van zaterdag 13 t/m zondag 21 juni 2015.

Sinds 2010 daagt Galerie Posthuys haar kunstenaars uit om zich te verdiepen in de haring en visvangst. Dat resulteert elk jaar in een zeer gevarieerde expositie. Het thema en de haringtraditie worden door de kunstenaars breed geïnterpreteerd: van prachtige handgevormde visschalen tot gedecoreerd gebruikskeramiek, klassieke visstillevens en visbehang, fragiel papierwerk en stoere aquarellen.

Vier van de galeriekunstenaars zijn op werkbezoek geweest bij Royal Delft - De Porceleyne Fles in Delft. Dat is de enige plek waar nog wordt gewerkt met het originele, geheime Delfts blauwe recept uit de 17e eeuw. Een bijzonder experiment en ervaring voor hen allen. Barbara Guldenaar en Maurice Christo van Meijel zijn bekend met het schilderen op keramiek, maar vonden het een feest te kunnen werken op een plek waar de (historische) inspiratie zo duidelijk aanwezig is. Laura Hoek en Marian Smit schilderden nog niet eerder op keramiek, maar wisten hun eigen beeldtaal bijzonder goed te vertalen naar het aardewerk.

Deze keer zijn ook Texelse kunstenaars vertegenwoordigd waaronder Door Dogger (grafiek) en Jolet Leenhouts (keramiek). Ook zij maakten speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.
Andere deelnemende kunstenaars: Betteke Akkerman (schilderijen), Karin Brouwer (schilderijen), Ortaire de Coupigny (wandobjecten), Barbara Guldenaar (keramiek en aquarellen), Laura Hoek (keramiek en tekeningen), Angelique Homberg (keramiek), Jeannet Klement (keramiek), Maurice Christo van Meijel (keramiek en tekeningen) & Marian Smit (keramiek en papiersculpturen).

Jeannet Klement's keramiek
Barbara Guldenaar schilderde in Japans-Delftse traditie
Maurice Christo van Meijel toont nieuwe keramiek.
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 4 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10