Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe bruinvis bij Ecomare

Divers

Ecomare heeft een nieuwe bruinvis. Sinds het overlijden van bruinvis Berend op 16 april zwom bruinvis Michael in zijn eentje in het bassin bij Ecomare. Voor een emotioneel gevoelig dier als een bruinvis is dat niet wenselijk. Vandaar dat samen met het Dolfinarium direct naar een oplossing is gezocht. Op vrijdag 15 mei verhuisde bruinvis Dennis van het Dolfinarium in Harderwijk naar Ecomare.

Dennis is, net als Michael en Berend, een bruinvis die opgevangen is geweest door Stichting SOS Dolfijn. Omdat hij niet uitgezet kon worden is hij na zijn herstelperiode overgedragen aan het Dolfinarium. Het bruinvisbassin bij Ecomare fungeert als een dependance van de permanente opvang van het Dolfinarium. Zodoende kon Dennis als nieuw maatje voor Michael naar Texel komen.

Dennis is in september 2013 op Terschelling aangespoeld. Hij had waarschijnlijk vastgezeten in een visnet, want op zijn huid waren afdrukken van een net zichtbaar. Hij had verwondingen aan zijn bek, kop, borstvinnen en staartblad. Toch heeft hij geluk gehad: als hij niet losgekomen of losgemaakt was, zou hij verdronken zijn. Naast zijn wonden bleek dat Dennis nog andere gezondheidsproblemen had, die deels te verklaren waren door zijn hachelijke avontuur met het visnet. Hij hoestte bijvoorbeeld veel, wat mogelijk veroorzaakt kon zijn doordat hij water in zijn longen had gekregen.


Bruinvis Dennis nam al snel na aankomst vis aan, een goed teken volgens Ecomare.

Bij SOS Dolfijn is Dennis verzorgd tot zijn wonden waren genezen en hij zelfstandig vis kon eten. Omdat na onderzoek bleek dat hij nog maar drie maanden oud was toen hij aanspoelde, kon hij niet worden uitgezet. Jonge bruinvissen hebben namelijk minimaal een half jaar moederzorg nodig om zichzelf te kunnen redden. Van hun moeder leren ze hoe ze moeten jagen en Dennis heeft niet genoeg tijd gehad om dat te leren. Vandaar dat Dennis na zijn herstel is overgedragen aan het Dolfinarium, waar hij een plek kreeg in de permanente opvang.

Het transport van Dennis naar Texel in de speciale dolfijnambulance verliep voorspoedig. Bij aankomst in Ecomare wachtte een heel welkomstcomité van belangstellende bezoekers, die toevallig aanwezig waren en dus het geluk hadden deze gebeurtenis mee te maken. Van een afstandje konden ze zien hoe de verzorgers van het Dolfinarium en Ecomare de bruinvis voorzichtig in het water lieten zakken. Bruinvissen zijn uitzonderlijk vriendelijke dieren, dus de verzorgers waren niet bang dat Michael en Dennis elkaar kwaad zouden doen. Maar het was wel spannend hoe Dennis op zijn nieuwe plek zou reageren. Voor Dennis was alles nieuw: de vorm van het bassin, Michael en de kijkruiten onder water.

De dierverzorgers van het Dolfinarium zijn na een paar uur met een gerust hart weer vertrokken naar Harderwijk. De komende tijd zal er nog wel vaak gebeld worden met de vraag hoe het met Dennis gaat, maar Ecomare en het Dolfinarium hebben er alle vertrouwen in dat Michael en Dennis blij zullen zijn met elkaars gezelschap.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 6 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30