Logo texelsecourant.nl
Foto: Liselotte Schoo

Inspirerende 'wake-up call' in Cinema Texel

  Cultuur

In Cinema Texel vindt dinsdag 9 april het vierde Film Food Event plaats in Cinema Texel in Den Burg. Dit keer voert 'culinaire upcycling' de boventoon.

Er wordt een toonaangevende, inspirerende en exclusieve documentaire vertoond, omlijst met verschillende gerechtjes geïnspireerd op het thema No Waste (geen verspilling). Zeven Texelse chefs laten de bezoeker zien wat er mogelijk is met minder bekende onderdelen, ingrediënten, resten en hoe smakelijk duurzaam koken kan zijn.

Voedselproductie is de grootste oorzaak van: ontbossing, droogte, habitatverlies en verlies van biodiversiteit. Maar ruim een derde van al het geproduceerde voedsel wordt nooit gegeten. De deelnemende chefs laten het achterste van hun tong zien en maken met elkaar een statement. De bezoeker proeft op één avond de gerechtjes van Bij Jef, 't Pakhuus, Kook Atelier, Eilandkeuken, LvY Indonesia by Anneke's Kitchen, Gastropaviljoen XV en BOSQ.

De jaarlijkse kosten van voedselverspilling in de Verenigde Staten bedragen 1 biljoen dollar. Maar de werkelijke kosten, de 'prijs' die men betaalt, is pas te merken in de toekomst. Joram Timmerman, eigenaar en Chef-kok van het Kook Atelier voelt zich als chef ook verantwoordelijk voor dit onderwerp: "Ik denk dat wij als chefs ook de verantwoordelijkheid hebben om na te denken over de toekomst van voedsel. Deelnemen aan het Film Food Event is niet alleen leuk, maar ook een manier om nog meer bewustzijn bij de gasten te creëren."

Ruim 800 miljoen mensen hebben honger en 1,3 miljard ton voedsel wordt elk jaar verspild. Dewi van der Plaats, Chef-kok De Eilandkeuken: "Het is te makkelijk om maar alles waarvan je denkt het niet te kunnen gebruiken weg te gooien. Terwijl er genoeg mooie sauzen, bouillons of poeders van te maken zijn." Dat is ook wat het event de bezoeker wil laten zien en proeven. Daar sluit Robin Koenen, eigenaar en Chef-kok van restaurant BOSQ zich bij aan: "Wij serveren een gerechtje met de kin van Heek, een onderdeel van de vis wat normaal gesproken wordt weggegooid."

Op 9 april is men vanaf 18:00 uur welkom. De toonaangevende documentaire die wordt vertoond blijft een verrassing tot op de avond zelf. Men krijgt de documentaire te zien en zeven verschillende gerechtjes. Kaarten á € 49,50 zijn via www.cinematexel.nl te bestellen. Omdat de vorige edities snel uitverkocht waren, raadt de organisatie aan op tijd kaarten te bestellen en af te halen.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Om mensen met een economische en/of maatschappelijke binding aan Texel voorrang te geven op de woningmarkt wil het college een koopprijsgrens instellen van €450.000,- (en een huurprijs van €720,42). Alleen boven die prijs mogen niet-Texelaars kopen/huren.Reageren!