Goossen Karssenberg van Museum Galerie RAT met één van de mozaïken.
Goossen Karssenberg van Museum Galerie RAT met één van de mozaïken. Foto: Galerie RAT

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Mozaïekpanelen Marokko in Museum Galerie RAT

Cultuur

Museum Galerie RAT heeft fraaie mozaïekpanelen uit Marokko verworven.

Goossen Karssenberg, beheerder van de afdeling geometrie in RAT (Recomposed Art Texel), heeft sinds enkele jaren contact met Liesbet Ruben van het Tropenmuseum in Amsterdam.

Zij zette in 2015 de Junior tentoonstelling 'Ziezo Marokko' op poten. In deze tentoonstelling was onder andere een ruimte van 40 vierkante meter compleet in traditionele stijl ingericht door een groep gespecialiseerde ambachtslieden, die hiervoor uit Marokko waren overgekomen. De vloer werd prachtig betegeld met mozaïeksteentjes en langs de wanden stonden panelen met schitterende geometrische patronen. De tentoonstelling trok tienduizenden bezoekers en is nu afgelopen. Goossen kreeg de kans om als een rat rond te snuffelen in het 'afval' van deze expositie. Met afval wordt in dit geval bedoeld: wandpanelen met handgemaakte mozaïeksteentjes, vloerdelen met prachtige mozaïekpatronen, deuren met houtsnijwerk, gipsen sierranden met bijbehorende toog en honderden losse uitgehakte steentjes in geometrische vormen, waar kinderen en volwassenen mee kunnen puzzelen.

In eerste instantie ging zijn hart uit naar de ster in de vloer, gelegd met kleine mozaïeksteentjes in prachtige kleuren. Na enig overleg mocht hij die meenemen mits hij hem er zelf uithaalde. Een hele dag van bikken en wrikken zorgde ervoor dat de ster er in zijn geheel uit kwam. Maar er kon nog meer gejut worden in het Tropenmuseum! Uiteindelijk, na een dag keihard werken, stonden er zo'n 20 vloerdelen (deze waren soms met twee volwassenen nauwelijks te tillen), 20 wanddelen en nog veel meer klaar. In twee dagen, met een paar fantastische mensen die hielpen met het in- en uitladen van de bus, is alles op Texel aangekomen.

Over enkele maanden zal de afdeling geometrie een totale metamorfose hebben ondergaan: In verkleinde vorm zal de ruimte herrijzen op de Burgwal. "Om een stukje van Marokko te beleven hoef je dan niet meer van Texel af!'

Museum Galerie RAT gaat de komende weken herinrichten, maar blijft gewoon open voor publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen, woensdag tot en met zaterdag 11:00 - 17:00 uur.

Entree gratis.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2