Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Oud-walvisvaarder opent nationale zeezoogdieren- dagen op Texel

Cultuur

"Ik realiseer me dat ik zelf geschiedenis ben geworden." Dat zei Jan Beiboer, voormalig scheepsarts van walvisvaarder Willem Barendsz, vrijdagavond bij de start van de Nationale Zeezoogdierendagen op Texel.

Beiboer, inmiddels 90 jaar, maakte in 1956 en 1957 een seizoen op de Willem Barendsz mee als scheepsarts. Hij besprak de geschiedenis van de walvisvaart in vogelvlucht, maar vooral ook hoe hij het ervaren heeft om mee te gaan op walvisjacht. Destijds geaccepteerd, gewaardeerd, een economische factor en men was er trots op. Nu ligt dat anders. Beiboer terugkijkend: "Een hele nare, bloedige geschiedenis."

Tijdens de Zeezoogdierdagen die ook zaterdag en zondag op Texel worden gehouden, zullen directe bedreigingen voor zeezoogdieren zoals onderwatergeluid, plastic, verstrikking, aanvaringen en walvisvaart maar ook bescherming in (inter)nationaal natuurbeleid op verschillende manieren aan bod komen.

De Werkgroep Zeezoogdieren organiseert voor het derde achtereenvolgende jaar dit evenement voor liefhebbers van zeezoogdieren. In de Nederlandse wateren leven de gewone en grijze zeehond, en vier inheemse walvisachtigen: bruinvis, dwergvinvis, witsnuitdolfijn en tuimelaar. De gewone dolfijn, bultrug, potvis en griend worden ook steeds vaker waargenomen. De Noordzee en andere wateren worden steeds intensiever door de mens gebruikt waardoor zeezoogdieren in de knel dreigen te komen.

Naast wetenschappelijke lezingen zullen andere activiteiten zoals de Zeezoogdiermarkt, workshops, films en presentaties een breed publiek aanspreken. Omdat het voorjaarsvakantie is, zijn er parallel aan elkaar activiteiten te doen die ook voor kinderen en gezinnen heel leuk zijn. Veel activiteiten zijn gratis.

Een greep uit de activiteiten:

Zaterdagavond 20:00 – 22:30 in Ecomare: Lezing Philip Hoare (schrijver) en Andrew Sutton (documentairemaker en fotograaf). Philip heeft zich verdiept in het boek Moby Dick en kan hier veel over vertellen en is in de ban geraakt van walvissen. Dat laatste deelt hij met Andrew die als fotograaf en filmer ons mee laat kijken in de wereld van de walvissen. Zondag: Bezoek aan de bottenschuur 'Groenland' van Adrie en Ineke Vonk aan de Maaikeduinweg.

Meer informatie via deze link

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3