Logo texelsecourant.nl
The Beatles Sessions waren een groot succes.
The Beatles Sessions waren een groot succes. (Foto: JUSTINSINNER.NL)

Feestelijkheden Artex groots gevierd

  Cultuur

Dit weekend bestond de Texelse Muziek- en Dansschool Texel, nu Artex Kunstenschool Texel, op de kop af 60 jaar. Dit werd groots gevierd met workshops en optredens.

Op vrijdagavond was de aftrap van het feestweekend met een workshop rock 'n roll dansen, gevolgd door een in de stijl passend optreden door de docentenband (met Menno Smit, Jeroen Lely, Wobbe Visser en Ruud Geldermans).

Zaterdag stond een Beatles play-in workshop op het programma onder leiding van tributeband The Beatles sessions. De bandleden waren voor dag en dauw vertrokken uit Friesland om de boot van half 10 te halen. Na een kopje koffie en het installeren van de apparatuur begon het instuderen van maar liefst 14 beatles-nummers waaronder 'It's been a hard days night' en 'Lady madonna'. Het klonk al meteen lekker, en gaandeweg ging het steeds beter dankzij de aanwijzingen die de bandleden de deelnemers gaven. Er deden zo'n 10 muzikanten mee op gitaar, ukelele, drums, bas en zang. Voor sommige nummers waren er ook blazerspartijen. De deelnemers konden na afloop hun instrumenten bij Artex laten liggen, want ze mochten 's avonds meedoen met het optreden van The Beatles sessions voor publiek.

Rond lunchtijd druppelden de deelnemers binnen voor de schotse Ceilidh-dansworkshop die werd verzorgd door Carieke Pol. Muzikanten Erik de Jong en Tijn Berends van Itchy Fingers begeleidden met verve de dansen die werden aangeleerd. Carieke wist de grote groep deelnemers (niet alleen afkomstig van Texel, maar ook van daarbuiten) enthousiast aan het dansen te krijgen. De ruim 30 deelnemers dansten 3 blokken achter elkaar, met groeiend zelfvertrouwen en plezier, en verlieten na afloop enthousiast en bezweet de danszaal met de belofte dat er 's avonds nog verder gedanst kon worden. Om half 8 was een groot aantal dansers weer paraat om nog een keer flink de voetjes van de vloer te laten gaan. Na een spetterend optreden van Itchy Fingers was het de beurt aan de deelnemers van The Beatles workshop om samen met de band de geoefende nummers ten gehore te brengen. Het dak ging eraf! Aansluitend deed de band zelf nog een lang blok met nummers. De sfeer in de zaal was super feestelijk en er werd flink gedanst.

Op de laatste dag van het jubileumweekend organiseerde Artex een big band workshop: 'Bring the big band back'. een aantal muzikanten, waaronder oud-Texelaars, was enthousiast gemaakt om speciaal voor deze gelegenheid mee te komen spelen: muzikanten op saxofoon in diverse soorten, trombones, trompetten, gitaar, toetsen, slagwerk, percussie en 's middags ook een aantal zangeressen. De maar liefst 28 workshopdeelnemers maakten fanatiek muziek met elkaar onder leiding van dirigent en workshopleider Jan Doedens. Om 15:00 uur was er een reünie voor oud-docenten, die elkaar speciaal voor het jubileum weer eens konden ontmoeten en bovendien konden genieten van de presentatie van de big band. Het feestelijke weekend werd bij Artex afgesloten met een hapje en een drankje. Al met al was het een zeer geslaagd jubileumweekend.

De komende maanden staan er nog meer Artex-feestjes gepland, waaronder een blokfluitworkshopdag, een samenspeldag met de Texelse fanfare, een dansvoorstelling in de evenementenhal van De Krim en een popschoolreünie.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Om mensen met een economische en/of maatschappelijke binding aan Texel voorrang te geven op de woningmarkt wil het college een koopprijsgrens instellen van €450.000,- (en een huurprijs van €720,42). Alleen boven die prijs mogen niet-Texelaars kopen/huren.Reageren!