De Nederlandse bluessensatie Colonel Jetski. Rechts Bobby Messano.
De Nederlandse bluessensatie Colonel Jetski. Rechts Bobby Messano.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Weekend vol blues

Cultuur

Met meer dan 30 nationale en internationale acts op diverse podia in Den Burg biedt de 31ste editie van Texelblues volop variatie. Voor de bluesliefhebbers is er vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober veel te genieten in het centrum van Den Burg.

Meer dan dertig nationale en internationale acts

Texelblues opent op vrijdag 12 oktober met onder andere de Bobby Messano Band uit de USA (voor de eerste keer in Nederland), The Ragtime Rumours (winnaars European Blues Challenge 2018), Colonel Jetski (de Nederlandse bluessensatie) en Living Room Heroes. Maar Texelblues heeft veel veel meer in petto. Zaterdag 13 oktober is er een bluesontbijt bij Stayokay, zijn er middagoptredens tijdens de Young Blues Challenge en zijn er bluesy workshops in Stayokay.


Op het hoofdpodium in De Lindeboom staan Carl Wyatt and the Voodoo Kings (IRL/Fr). Verder onder meer optredens van Rootbag, Tony Dowlers Hellhounds (UK), Gwyn Ashton (UK), Dynamite Blues Band, Tom Veltien band (Winnaar Young Blues Challenge 2017) en Shakedown Tim & The Rhythm Revue (B).

Zondag 14 oktober sluit Texelblues af met Archie Lee Hooker en de Coast to Coast Band. Archie Lee is de neef van blueslegende John Lee Hooker en dus een 'must see' op Texel. Arcie Lee is 83 jaar oud en nog steeds swingt hij over het podium. Het voorprogramma wordt zondag verzorgd met een solo-optreden door Ewout Adriaans.

Young Blues Challenge

Op zaterdagmiddag worden jonge blues artiesten uitgedaagd op de tweede Young Blues Challenge. Een kans voor jonge bluesmuzikanten zich te laten horen en zien aan een groter publiek. Dit jaar zijn er drie genomineerde: Het Ray Stepien Trio, Littel Mama XXL en No-King. De samenstelling van de bands bestaat hoofdzakelijk uit jonge spelers, soms begeleid door routiners in het vak.

De Young Blues Challenge (YBC) is een initiatief van Texelblues en de Dutch Blues Foundation. De winnaar wordt gekozen door een jury bestaande uit; Esther Menke (Bluesther Agency) Marijn Ooijman & Ingrid Bosch (uitgevers van de Blueskrant), Remi Ver Berne aka Danny DE Man (Blues Mediator uit België), Jan Boer (organisator en bezoeker van bluesy evenementen) en Edwin Blues Bakker (Texelse bluesmuzikant en -kenner). De YBC-winnaar ontvangt buiten de award ook een optreden op het hoofdpodium van Texelblues in 2019.

Radio 501 en Radio Texel maken samen drie dagen lang Texelblues Radio. Live uitzendingen vanaf de Groeneplaats en vanuit het Glazen Paleis. Met daarin optredens van diverse deelnemende bluesacts. Bluesy DJ Rogier van Diesveld en Robbert Fossen presenteren live radio met muziek van optredende bands. Tickets zijn online te koop of op de Groeneplaats. Het hele programma staat op www.texelblues.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 15 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5