Logo texelsecourant.nl
Er is altijd genoeg te doen bij Artex. Zie het complete aanbod elders deze krant.
Er is altijd genoeg te doen bij Artex. Zie het complete aanbod elders deze krant. (Foto: Artex)

"Een prachtig jaar voor Artex"

  Cultuur

"De verhuisplannen leiden af van waarvoor we hier zijn en dat is cultuureducatie voor heel Texel", stelt Artex-directeur Sander Boschma. Al twintig jaar is de kunstenschool in de ban van een verhuizing, al lijkt er nu eindelijk schot in de zaak te komen.

"Alle kinderen op Texel krijgen muzikaal onderwijs. Dat is uniek in Nederland! Er is een landelijk project - Meer muziek in de klas - met als doel om muziekeducatie op alle scholen te krijgen. Op Texel gebeurt dit dus al sinds jaar en dag, daar mogen we trots op zijn. Op Texel wordt daarnaast ook het kunstzinnig onderwijs op alle scholen aangeboden en komt er steeds meer aandacht voor theater. Door alle aandacht en lessen van Erik Scherder begrijpt iedereen zo langzaamaan het belang van muziek, maar het is ook belangrijk voor de ontwikkeling dat kinderen beeldend en theatraal bezig zijn, dat ze vrijuit kunnen proberen, knippen en plakken, weggooien en opnieuw beginnen. Gelukkig komt dat besef er ook steeds meer. En Artex is ook dolblij dat daarbij ook de samenwerking met de OSG op het gebied van cultuureducatie weer wordt geïntensiveerd."

"Het wordt een prachtig jaar voor Artex, waarbij we op 19 januari precies zestig jaar bestaan. We zijn een echt Texels bedrijf, maar ook een beetje een a-typisch. Wat wij doen is in de eerste plaats gericht op de Texelaars en niet op de toerist. We zijn wel steeds aan het kijken hoe we ook de niet-Texelaar meer kunnen bereiken, want daar liggen nog legio mogelijkheden, maar we zijn vooralsnog vooral druk met andere zaken", stelt Sander. Volgens de Artex-directeur is er de afgelopen jaren veel werk verzet om alles goed te organiseren. "Artex was in 2007 bijvoorbeeld een van de eerste scholen in Nederland die gecertificeerd werd. Daarom kunnen we alles met een kleine staf voor elkaar boxen en hebben we een goed en compleet aanbod, waarbij we openstaan voor verbeteringen én suggesties. Als mensen een bepaald aanbod missen, kijken we graag of en hoe dat wel aan te bieden is. Soms is het echter helaas niet haalbaar. Ik vind het bijvoorbeeld heel jammer dat we geen harplessen meer aanbieden, maar er is momenteel simpelweg te weinig vraag. Naast het basis aanbod is er ook niet ieder jaar vraag naar dezelfde cursussen, daarom rouleren en vernieuwen we cursussen doorlopend."

Huisvesting

Een probleem dat Artex heeft, heeft net als bij vele andere bedrijven te maken met personeel en huisvesting. "Er werken dertig mensen bij Artex, waarvan een derde op Texel woont. Dit betekent dat we meestal om uiterlijk half negen al stoppen met de lessen, omdat docenten naar de boot moeten. In de nieuwe huisvesting zie ik daarvoor een oplossing. Ik zou daar graag drie studiootjes hebben voor docenten en mensen die lezingen komen geven bijvoorbeeld. Ik kijk sowieso echt uit naar een verhuizing, het kan mij niet snel genoeg gaan en het is geen geheim dat de locatie van de Thijsseschool onze voorkeur heeft. Daar zit je centraal gelegen en 'in de loop'. Ik sprak laatst iemand die al een heel cultuur paleis voor zich zag op de Groeneplaats. Ik wil geen paleis. Ik wil een cultuurhuis. Een plek waar iedereen welkom is, ook om gewoon even een krantje te lezen. Het kan niet zo zijn dat mensen alleen bij ons binnen mogen komen als ze een betaalde cursus volgen. Ik ben ervan overtuigd dat als we samen met Young4Ever en de bibliotheek in één gebouw komen, dat wij daar allemaal van profiteren. Het zou prachtig zijn als ik samen met de wethouder straks op onze verjaardag de plannen zou mogen ontvouwen, maar het is eerst nog aan de raad."

Sander besluit: "Artex is er voor heel Texel en heeft geen alleenrecht op kunstonderwijs. Wij juichen het toe als er meer aanbod ontstaat, wij zien dat als een verrijking, niet als een bedreiging. We helpen daar graag bij. Texel is een eiland van talent en hoe meer scholing er plaatsvindt, hoe beter. En het samenspel, de popschool, onze koren en orkesten, ze staan open voor iedereen, niet alleen voor Artex-cursisten. Met onze gediplomeerde docenten en ons netwerk op Texel en aan de overkant zijn wij ervan overtuigd dat wij alle leerlingen verder kunnen helpen bij iedere volgende stap in de ontwikkeling van hun talent. Dat is leuk en daar zijn wij voor."

Het cursusoverzicht 2018-2019:

DANS VOOR KINDEREN

Gratis proefles? Doe mee met de Open Lesweken Dans van maandag 3 t/m vrijdag 14 september!

NIEUW! Musicalschool - Zang én dans! 7-12 jaar

Je leert zingen én dansen! We leren de zang en dans eerst apart aan en combineren deze later. Naast zang en dans werken we aan o.a. beleving, uitstraling en presentatie met als einddoel meedoen in een voorstelling!

38 lesweken, 45 minuten per les.

Algemene Dansante Vorming - groep 1 & 2

ADV is een voorbereidende en algemene leerlijn voor zowel jongens als meisjes. Op een speelse en fantasie-rijke manier worden de kinderen ingeleid in de wereld van dans. 38 lesweken, 45 minuten per les.

Klassiek ballet - vanaf groep 3

Sierlijke bewegingen, strak been- en voetenwerk aan de barre en virtuoze sprongen en pirouettes. Ballet is de basis van alle dansvormen en heel veelzijdig!

38 lesweken, 60 minuten per les.

Dansmix - vanaf groep 3

Een mix van dansstijlen: jazz, klassiek ballet, street-

dance en soms bijvoorbeeld… musical! Er wordt gelet op houding, muzikaliteit, creativiteit en samenwerking, maar dansplezier staat voorop! 38 lesweken, 50 minuten per les.

Streetdance - vanaf groep 5

Tijdens deze lessen komen de technieken van o.a. streetdance, jazz, hiphop en show aan bod! 38 lesweken, 60 minuten per les.

NIEUW! Easy Fitness Dance - vanaf groep 5

Spreekt bewegen op muziek je aan, maar hou je niet van moeilijke choreografieën? Dan is dit iets voor jou!

Je werkt aan je conditie terwijl je geniet van eenvoudige, afwisselende dansen in verschillende muziekstijlen.

38 lesweken, 60 minuten per les.

Streetdance en hiphop - vanaf groep 7

Streetdance, hiphop, funk, streetjazz, lyrical: alle stijlen komen voorbij! 38 lesweken, 60 minuten per les.

Leerlingen die een jaarcursus dans volgen bij Artex krijgen op de 2e danscursus 20% en op de derde danscursus 50% korting.

DANS VOOR JONGEREN EN VOLWASSENEN

Streetdance/Urban/Hiphop - Tijdens de lessen worden zowel streetdance technieken aangeleerd als hiphop en urban technieken. 38 lesweken, 60 minuten per les.

Moderne dans - De dansbewegingen zijn gebaseerd op alledaagse, natuurlijke bewegingen van het lichaam zoals lopen, rennen, zwaaien, draaien en rollen. 38 lesweken, 60 minuten per les.

Zumba® - Move to the latin groove! De opzwepende muziek en leuke dansbewegingen zorgen ervoor dat je niet eens door hebt dat je veel calorieën verbrandt! 38 lesweken, 60 minuten per les.

Perfect Pilates - Core stability: sterke buikspieren, een sterk bekken en stevige rugspieren zijn de sleutelwoorden bij Pilates. Ook zeer geschikt voor mensen met rug-, nek-, en bekkenklachten. 38 lesweken, 60 minuten per les.

Pilates voor mannen - Core stability: sterke buikspieren, een sterk bekken en stevige rugspieren zijn de sleutelwoorden bij Pilates. 35 lesweken, 45 minuten per les. Ook mogelijk als korte cursus van 10 lessen (z.o.z.)

Cesar Fit - Onder professionele begeleiding van een Cesar oefentherapeut wordt op een leuke en verantwoorde manier bewogen op muziek. De oefeningen zijn gericht op uithoudingsvermogen, stabiliteit, balans, houding,

coördinatie en lenigheid. 34 lesweken, 45 minuten per les. Ook mogelijk als korte cursus van 10 lessen (kijk op onze website).

Dansexpressie - Lekker swingen en ontspannend bewegen! Het gebruik van muziek uit alle windstreken benadrukt deze expressiviteit en haalt de kracht van de muziek in relatie tot dans naar boven. 34 lesweken, 50 minuten per les. Instromen voor 10 lesweken is ook mogelijk.

THEATER JAARCURSUSSEN

Jeugdtheater - vanaf 8 jaar

Wat zullen we dit jaar eens doen? Fluitekruitend door het oerwoud sluipen of wizzz en waarachtig het podium op kruipen? Als toneelspeler kun je lekker zijn wie je wil! Dus, kom je ook toneelspelen dit seizoen?

38 lesweken, 60 minuten per les.

Jongerentheater - In deze cursus ontdek je waar je eigen speelkracht ligt en hoe je die verder kunt

ontwikkelen. Improvisatie, korte tekstscènes, basis-technieken, typetjes, karakter, van alles komt aan bod. De invulling van de lessen is altijd bespreekbaar.

38 lesweken, 60 minuten per les.

Theater voor volwassenen - Elke les wordt een nieuw aspect van theater onder de loep genomen. Ondertussen word je uitgedaagd je mogelijkheden als speler te (her)ontdekken. Improvisaties, korte tekstscènes, stiltespel, basistechnieken, alles komt aan bod. En… spelplezier staat voorop! 38 lesweken, 2 uur per les.

MUZIEK JAARCURSUSSEN

Wij geven les in o.a. basgitaar, blokfluit, bugel, cello, contrabas, cornet, doedelzak, dwarsfluit, gitaar (elektrisch en akoestisch), keyboard, klarinet, marimba, piano, saxofoon, slagwerk, tinwhistle, trompet, viool en zang (licht, klassiek, musical en jazz).

JAARCURSUSSEN MUZIEK - tot 21 jaar

Instapcursus - kies een instrument

Wil je weten of een instrument bij jou past en of je de muzieklessen wel leuk vindt? Kies 5 of 10 lessen een instrument naar keuze (op basis van beschikbaarheid). 25 minuten per les.

Basisvorming - kies een instrument. Je leert je instrument kennen en komt met vele facetten van muziek in aanraking. In principe geven we groepsles. 38 weken les waarvan 4 weken samenspeelles in een orkest/band/popgroep.

Groepsles: 2 leerlingen = 35 minuten per les of 3 leerlingen = 45 minuten per les. Individueel: 25 minuten per les.

Voortgezette basisopleiding - na ca. 3 jaar les

Vind de lessen leuk en wil je doorgaan? Kies dan voor de voortgezette basisopleiding. 38 weken les waarvan 4 weken samenspeelles in een orkest/band/popgroep.

Groepsles: 2 leerlingen = 35 minuten per les of 3 leerlingen = 45 minuten per les. Individueel: 25 minuten per les.

Leerrichting - na ca. 3 jaar les. Heb je talent en wil je je extra verdiepen in muziek en in jouw instrument? Ga dan voor de Leerrichting. In de Leerrichting heb je altijd individueel les. 38 lesweken, 35 minuten per les.

Popschool - na ca. 3 jaar les

Je leert hoe het is om in een band te spelen. Welke nummers passen bij de band? Hoe ga je te werk tijdens een repetitie? Waar moet je op letten als je optreedt? Onze docenten helpen je op weg. Lesopzet: wekelijks les op je eigen instrument en twee blokken bandles van 5 maanden (september t/m januari en februari t/m juni). Ook voor niet-leerlingen en volwassenen.

Orkesten/bands/koren voor kinderen

• Musicalschool - Voor info zie Jaarcursussen dans voor kinderen.

• De Notenkrakers - Orkest voor beginnende (1e en 2e jaars) muzikanten. Leer de beginselen van samen-spelen. 37 lesweken, 45 minuten per les.

• Het Fortissimo-orkest - Klassiek, folk en pop voor alle instrumenten! Voor leerlingen vanaf het 3e lesjaar. 37 lesweken, 60 minuten per les.

• Popschool - Voor info zie Jaarcursussen muziek tot 21 jaar.

Proeflessen muziek/zang Kies uit alle instrumenten 2 Proeflessen voor €10,- (vanaf 21 jaar €12,50)

VOOR VOLWASSENEN - vanaf 21 jaar

Lesvormen - kies een instrument

• Wekelijks individueel: wekelijks 30 minuten individueel les gedurende een heel schooljaar.

• Wisselles individueel: om de week 30 minuten individueel les gedurende een heel schooljaar.

• Knipkaart individueel: de knipkaart is één cursusjaar geldig. Knipkaart voor 5 of 10 lessen à 30 minuten per les.

Hafabra (Harmonie, Fanfare en Brassband)

Als je aspirant-lid bent van de fanfareverenigingen DEK, Excelsior of KTF dan kun je met korting deelnemen aan de opleiding Hafabra (Harmonie, Fanfare en Brassband). Het gaat om instrumenten als bugel, cornet, trompet, bariton, saxofoon en slagwerk.

Orkesten/bands/koren voor volwassenen

• Artex Popkoor - Zingt pop, lichte muziek en close harmony, van Racoon tot The Beatles. 38 repetities van 1,5 uur.

• Artex Kamerkoor - Het klassieke koor van Artex. In de wekelijkse repetitie wordt aan repertoire voor concerten gewerkt maar ook aan stemvorming en muzikale kennis. Het repertoire is klassiek van alle tijden met verrassende uitstapjes. 38 repetities van 1,5 uur.

• Popschool - Voor info zie Jaarcursussen muziek tot 21 jaar. Ook voor volwassenen!

• NIEUW! American Jazz Christmas Gathering

• Just 4 Fun.

• Spail!

• Barokorkest

Schrijf je in! Je kunt je inschrijven via onze website of bij de administratie.

Aanbod korte cursussen september t/m december 2018

KORTE CURSUSSEN DANS

NIEUW! Babydansen - voor ouder en baby (in draagzak)

Lekker dansen in de draagzak met papa of mama. De dansen zijn rustig en eenvoudig, dus ook geschikt als je nog nooit gedanst hebt. Het draait niet alleen om dansen en bewegen; dat je kleintje andere baby's ontmoet is zeker net zo leuk. Voor baby's van 5 tot 15 maanden. Duur: 8 lessen van 35 minuten. Start: vrijdag 14 september om 13.25 uur

Peuterdans - vanaf 2 jaar

Peuterdans prikkelt de fantasie, de taal en de motoriek van het kind. Er wordt ook gezongen en er worden verhaaltjes verteld. Duur: 12 lessen van 35 minuten. Start: dinsdag 25 september om 10.15 uur

Pilates voor mannen

Met pilates train je je buikspieren en het helpt je spieren te versterken én te verlengen. Duur: 10 lessen van 45 minuten. Start: maandag 1 oktober om 20.30 uur

NIEUW! Dans voor mensen met een beperking

Bewegen op muziek is goed voor de motorische, sociale en lichamelijke ontwikkeling. De cursisten worden niet geconfronteerd met hun niet-kunnen, maar juist met wat ze wél kunnen. Dit stimuleert, geeft plezier en is goed voor het zelfvertrouwen! Duur: 10 lessen van 45 minuten. Start: woensdag 26 september om 16.45 uur

KORTE CURSUSSEN THEATER

Theater voor volwassenen

Je wordt, op je eigen niveau, uitgedaagd je mogelijkheden te (her)ontdekken. Speloefeningen, improvisaties, tekstscènes, stiltespel, typetjes, alles komt aan bod. Je hoeft geen toneelervaring te hebben. Duur: 10 lessen van 2 uur, om de week les. Start: donderdag 13 september om 18.30 uur

Regisseren

Ben je beginnend amateur-regisseur of vind je het als toneelspeler interessant om meer te weten over regisseren? Deze cursus geeft je hoe dan ook inzicht in en verbreding van je eigen theatermogelijkheden. Elke les wordt een regie-onderdeel behandeld. Duur: 10 lessen van 2 uur. Dag: dinsdag of donderdag in overleg

NIEUW! Presenteren

Presenteren voelt een beetje als examen doen. Al die mensen die naar je kijken! Er tegenop zien is niet nodig, want het is makkelijker dan je denkt. Tijdens deze cursus leer je de basisvaardigheden van het presenteren. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht; geen mens is immers hetzelfde. Duur: 10 lessen van 2 uur. Dag: dinsdag of donderdag in overleg

KORTE CURSUSSEN MUZIEK VOOR KINDEREN

Muziek voor peuters - 1 t/m 3 jaar. Heerlijk met je (klein)kind genieten van muziek, spel en dans! Leuk, speels, leerzaam én goed voor de taalkundige, muzikale en motorische ontwikkeling. Duur: 12 lessen van 35 minuten. Start: dinsdag 25 september om 9.30 uur

Instrumentale oriëntatie - vanaf 6 jaar

Elke les staat een ander instrument in de spotlight. Je leert hoe veelzijdig muziek is: ritme, klank, sfeer en meer! Een goede voorbereiding voor de echte muziekles. Duur: 10 lessen van 25-45 minuten. Start: woensdag 3 oktober om 13.15 uur

NIEUW! Vat Cool! voor kids - 9-12 jaar

Percussie op olievaten! We gaan op zoek naar het 'ritmische oergevoel' middels makkelijke woordritmes versterkt met beweging en af en toe een oerkreet. Rauw en dynamisch! Oordoppen zijn aanwezig. Duur: 10 lessen van 25-45 minuten. Start: donderdag 13 september om 17.45 uur

Drummen - kennismakingscursus - v.a. 6 jaar

Ontdek of drummen iets voor jou is. Er komen verschillende ritmes aan bod zoals mars, wals, popritme en de blues. Een eigen drumstel is niet nodig. Duur: 10 lessen van 25-45 minuten. Start: dinsdag 18 of woensdag 19 september, tijdstip in overleg.

Piano - kennismakingscursus - v.a. 6 jaar

Maak op een speelse manier kennis met piano en keyboard. De lessen zijn auditief en spelgericht opgezet. Een eigen piano/keyboard is niet nodig. Duur: 10 lessen van 25-45 minuten. Dag: donderdag of vrijdag in overleg

Gitaar - kennismaking mét instrument - v.a. 6 jaar

We onderzoeken op een speelse manier de vele mogelijkheden die de gitaar biedt. Duur: 10 lessen van 25-45 minuten. Dag: maandag of woensdag in overleg.

Cello - kennismaking mét instrument - 6-12 jaar

De cello is een mooi (strijk)instrument! Hij is familie van de viool, maar heeft een warmere klank. Je kunt er van alles op spelen: klassiek, jazz en pop. Duur: 5 lessen van 30 minuten. Start: maandag 1 oktober om 15.30 uur

Muziektheorielessen - voor alle leeftijden

Behaal een diploma op niveau A, B, C of D. Gehooroefeningen, muziekdictees, solfège en ritmes tikken. Duur: 11 lessen van 50 minuten (incl. examen) Start A en B: dinsdag 25 september om 18.45 uur

KORTE CURSUSSEN MUZIEK VOOR JONGEREN EN VOLWASSENEN

Opfriscursus - instrument naar keuze. Individuele cursus voor iedereen die vroeger muziekles heeft gehad en overweegt om het weer op te pakken. Je krijgt tips en adviezen op maat. Je moet in het bezit zijn van een eigen instrument. Duur: 5 lessen van 30 minuten. Start: in overleg

NIEUW! Marching drums - drumband

Heb je ooit bij een drumband gezeten of lijkt het je leuk om met een groep op kleine trommels te spelen? Geef je dan op! Beginner, gevorderd, zelfstandig praktiserend of op les: iedereen is welkom. Duur: 10 lessen van 40-90 minuten* Start: maandag 1 oktober om 20 uur

Spail! - samenspel volwassenen

Barok, folk, pop, blues, balkan, zeemansliedjes; we spelen een breed repertoire in een modern jasje. Alle instrumenten én zang zijn welkom. Duur: 10 lessen van 45-60 minuten* Start: dinsdag 18 september om 19.30 uur

NIEUW! American Jazz Christmas Gathering - samenzang

We studeren 3- tot 4-stemmige Amerikaanse jazz kerstliederen in. De arrangementen worden op maat gemaakt. De docent begeleidt het gelegenheidskoor op de piano. We sluiten af met een presentatie. Duur: 7 repetities van 45-75 minuten*. Start: donderdag 8 november om 19 uur

NIEUW! Sax-it! - samenspel voor saxofonisten

Voor volwassenen die saxofoon spelen of ooit hebben gespeeld! Beginner, gevorderd, zelfstandig praktiserend of op les: iedereen is welkom. Repertoire in overleg. Duur: 10 lessen van 45 minuten. Start: woensdag 12 september om 19 uur

Just 4 Fun - samenspel volwassenen

Samen muziek maken in een vrolijke sfeer met allerlei muzikanten. Alle instrumenten zijn welkom! Duur: 10 lessen van 45 minuten. Start: woensdag 19 september om 19.45 uur

Drummen - kennismakingscursus

In 10 lessen worden verschillende ritmes aangeleerd zoals mars, wals, popritme en de blues. Een eigen drumstel is niet nodig. Duur: 10 lessen van 25-40 minuten* Start: in overleg

Barokorkest

We spelen barok- en vroegklassieke muziek uit de 17e en 18e eeuw. Suites, sonates, concerten van Purcell, Händel, Vivaldi en andere toppers uit de Barok. Duur: 10 repetities van 60 minuten. Start: maandag 3 september om 16.15 uur

NIEUW! Latin Grooves on BASS!

We bestuderen basispatronen die op de contrabas/basgitaar gespeeld worden en verdiepen ons in Latin Grooves. We spelen ze, breiden ze uit en slappen ze. Duur: 5 lessen van 30 minuten. Start: maandag 1 oktober om 20 uur

Doedelzak - open informatieavond/probeeravond

Er worden verschillende doedelzakken gedemonstreerd en je kunt deze ook zelf bespelen. Datum: woensdag 12 september van 19.30 tot 20.30 uur. 

NIEUW! Bugel - kennismaking mét instrument

Leer de basisbeginselen van het bugelspelen zoals embouchure en vingerzetting. We starten direct met het spelen van eenvoudige liedjes. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Duur: 5 lessen van 30 minuten* Start: donderdag 20 september om 19 uur

Slappen op de basgitaar

Ritme, je eigen sound en een vette groove staan centraal. We werken aan een optimale duim-, vingers- en polstechniek en gaan eigen grooves creëren. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Duur: 5 lessen van 30 minuten. Start: maandag 19 november om 20 uur

Saxofoon - kennismakingscursus mét instrument

Je leert de basisbeginselen van het spelen. Je hoeft geen noten te kunnen lezen. Duur: 5 lessen van 30 minuten. Start: woensdag 12 september om 18.30 uur.

NIEUW! Handvatten voor koorzangers

In deze korte cursus gaan we bezig met muziektermen, partituren lezen en noten lezen. Ook is er ruimte voor vragen die je tegenkomt tijdens je koorrepetities. Duur: 10 lessen van 45 minuten. Start: maandag 17 september om 19.45 uur

Christmas Carols zingen

Engelse kerstliederen instuderen en op dezelfde dag uitvoeren? Dit is al een echte Artex-traditie geworden! 1- tot 4-stemmig, geschikt voor elk niveau. Datum: zaterdag 22 december van 10.15 tot 16.45 uur.

KORTE CURSUSSEN BEELDEND VOOR KINDEREN EN JONGEREN

KinderKunstAtelier - 6-12 jaar

Een breed oriënterende cursus waarin we gebruik-maken van veel fantasie en verschillende materialen: verf, inkt, houtskool, klei, papier maché en steen. Duur: 12 lessen van 75 minuten. Start: dinsdag 25 september om 16.30 uur

De KunstKlas

We helpen je in het vinden van een passende manier om jezelf beeldend te uiten. We experimenteren met verschillende technieken en materialen en concentreren ons op kleurgebruik en perspectief. Groep 6 t/m 8: 25 lessen van 75 minuten, start vrijdag 14 september om 14.45 uur Jongeren: 25 lessen van 90 minuten, start vrijdag 14 september om 16 uur. 

KORTE CURSUSSEN BEELDEND VOOR VOLWASSENEN

Boeket bloemen tekenen/schilderen. We behandelen verschillende aspecten om een goed bloemstilleven te kunnen maken: penseelvoering en bladvormen, stelen en vazen, kleurcontrasten en (zachte) overgangen. Ook komt de ontwikkeling van het bloemstilleven in de kunstgeschiedenis aan bod. Duur: 4 lessen van 2 uur. Start: woensdag 19 september om 19.30 uur

Schilderen voor gevorderden

Voor de ervaren amateur die enige ervaring heeft met aquarel, acryl en/of tekenen. We werken aan individuele projecten maar gaan ook klassikaal in op o.a. perspectief, kleurenleer en compositie. Duur: 10 lessen van 2 uur. Start: donderdag 20 september om 19.30 uur

Literatuurlezing: Roald Dahl

Roald Dahl; grappige, griezelige, gruwelijke verhalen, óók voor grote mensen! Op Internationale Roald Dahl Dag organiseren we een lezing rondom deze bekende schrijver. We verdiepen ons in zijn enerverende leven, bespreken zijn originele manier van vertellen en ook komen de onafscheidelijke tekeningen van Quentin Blake voorbij. Locatie: Bibliotheek Texel. Datum: donderdag 13 september van 18.30 - 20.15 uur

Kunst van de Gouden Eeuw - 80 jaar oorlog

450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog en onder meer het Rijksmuseum staat hierbij stil. Het is een grote paradox dat ons land in die tijd een enorme kunstproductie kende. Hoe komt dat? En wie waren de Grote Namen? In vier colleges ontmoet je nieuwe kunstenaars, zie je de diversiteit van de Gouden Eeuw en leer je over de betekenis van de schilderijen van toen.

Data: woensdag 19 + 26 september en 3 + 10 oktober van 20.15 tot 22.15 uur

Kunstlezing: Leonardo Da Vinci

Hij was een 'homo universalis', een algemeen geschoolde mens die schilderde, tekende, bouwde en tal van uitvindingen deed. In het Teylers Museum is vanaf oktober een tentoonstelling van Leonardo's tekeningen te zien. In deze lezing leiden we niet alleen je bezoek aan het museum in, maar geven de context er ook bij. Zo zie je het geschilderde oeuvre van Leonardo en kom je o.a. te weten waarom de Mona Lisa zo vreselijk beroemd is.

Datum: dinsdag 27 november van 20 tot 22 uur

Kunstlezing: Caravaggio

Vanaf 15 december is in het Centraal Museum een maand lang 'De Graflegging' van Caravaggio te zien. Het museum organiseert een expositie over de invloed van deze Italiaanse kunstenaar op andere schilders.De stijl van sterke licht-donker contrasten en dagelijks ogende heilige voorstellingen werd destijds beroemd in ons land. In deze lezing kom je er alles over te weten. 

Datum: dinsdag 8 januari 2019 van 20 tot 22 uur

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!