Logo texelsecourant.nl

Doedelzak informatieavond bij Artex

  Cultuur

Op woensdag 12 september organiseert Artex Kunstenschool Texel een open informatieavond en probeeravond doedelzak.

Er worden door de Texelse doedelzakbouwer Frans Hattink en Artex-docente Loes Bakker verschillende soorten doedelzakken gedemonstreerd en er is gelegenheid om zelf een instrument uit te proberen.

Veel mensen denken bij de doedelzak aan de mooie, imposante Scottish Highland bagpipes met de daarbij behorende showbands van stoere mannen en vrouwen in de traditionele Schotse kilt. De Schotse regimenten van het British Empire gebruikten sinds de 17e eeuw in de militaire muziek hun eigen doedelzak (die daarom ook 'warpipes' genoemd werd). Vastgelegd in hun militaire cultuur bleef dit instrument eeuwenlang het icoon van Schotland. Maar wist je dat de doedelzak zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten en dat er wereldwijd zo'n 160 verschillende soorten doedelzak bestaan? Onderlinge verschillen in klankkleur, speeltechniek, bouw, materiaal en dergelijke kunnen enorm groot zijn.

Tijdens deze avond gaan we in op de oorsprong van de doedelzak en maken we een reis langs de verschillende landen en types waaronder de doedelzak van de Lage Landen (Nederland, België en delen van Frankrijk), de Zweedse doedelzak (Sackpipa) en de Ierse doedelzak (Uilleannpipes). Kortom, een kijkje in de keuken van het doedelzakspel!

Heb je de doedelzak altijd al een interessant instrument gevonden en wil je er meer over weten? Kom dan zeker langs! De toegang is gratis!

De doedelzak infoavond vindt plaats bij Artex op het Schilderend 39 in Den Burg en duurt van 19.30 tot 20.30 uur.

Artex Kunstenschool
School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!