Logo texelsecourant.nl
Gertjan Scholte-Albers: Barracuda paar (olieverf op doek 40 x 100 cm) in Galerie Posthuys
Gertjan Scholte-Albers: Barracuda paar (olieverf op doek 40 x 100 cm) in Galerie Posthuys

Haringtraditie in de kunst

  Cultuur

Vlaggetjesdag is in Galerie Posthuys het startpunt van de jaarlijkse thematentoonstelling over vis. 11 kunstenaars presenteren hun nieuwste werken over visserij, Hollandse traditie, vis en andere verse vis. Keramische sculpturen, gebruiksaardewerk, grafiek en schilderijen sieren de galeriewanden en de serre.

De eerste editie van de haringtentoonstelling was in 2010. Sindsdien hebben tientallen kunstenaars zich op uitnodiging van Remmelt Loos van Meijel laten inspireren. Voor sommige kunstenaars was het visthema een logische aanvulling op het oeuvre, anderen verkenden een heel nieuw thema. Twee kunstenaars maken jaarlijks één of meerdere nieuwe viswerken, maar voor de meeste is het een welkome afwisseling waaraan ze zich niet elke editie wagen.

De Groningse schilder Gertjan Scholte-Albers is bekend van zijn grootse schilderijen van boslandschappen en zeepanorama's. Hij schildert altijd en plein air; de buitenlucht is zijn atelier. Maar voor de vissententoonstelling maakt hij een uitzondering en neemt hij plaats aan de keukentafel. Bij de visboer raakte hij deze keer gefascineerd door exotische vissen: ansjovis, snapper en barracuda. De vissen werden geportretteerd op felgekleurde, contrasterende ondergronden; in de karakteristieke schilderstijl van Scholte-Albers: met vette olieverfstreken als boter over de glanzende vishuid.

Haring en andere verse vis is te zien in Galerie Posthuys (Brink 14, De Koog) van woensdag 13 juni t/m zondag 8 juli. De galerie is open van woensdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Posthuys Galerie
Galerie op Brink 14 De Koog
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!