Logo texelsecourant.nl
Fotograaf Wim van Egmond fotografeert microben en toont deze op een groot scherm.
Fotograaf Wim van Egmond fotografeert microben en toont deze op een groot scherm.

Kunst en wetenschap slaan handen ineen

  Cultuur

Onder de naam Science Encounters Art (SEA) slaan wetenschap en kunst de handen ineen. Tijdens een bijeenkomst vrijdag op wetenschapsinstituut het NIOZ werd het startschot gegeven voor de SEA Tour in 2019 op Texel.

In het project worden professionele kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld aan wetenschappers van het NIOZ. Zo realiseren ze tien kunstwerken op tien verschillende plekken op Texel.

Het project SEA is een initiatief van Paulien Valk, kunstenaar en docent op Texel, en Susana Mulas Lastra, kunstenaar en ecoloog. Met de gedachte: hoe zou het zijn als we op Texel kunst en wetenschap elkaar laten ontmoeten? Wat heeft kunst te bieden aan de wetenschap en wat heeft wetenschap te bieden aan de kunst en wat kunnen kunst en wetenschap samen aan de maatschappij geven.

Gesprekken met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel resulteerden er in dat dit inmiddels een volwaardige partner is geworden en er is ook contact gelegd met allerlei andere instellingen.

Verschillende sprekers kwamen vrijdag aan het woord. Zoals Joop Mulder, grondlegger van Oerol, dominee Wikke Huizinga en kunstenaars Wim van Egmond en Jan van den Berg. Fotograaf Van Egmond benadert wetenschap op artistieke wijze door microben de fotograferen. Hij toonde deze langszwemmend over een groot scherm. Van den Berg werkt samen met NIOZ-wetenschapper Jan-Berend, onder de projectnaam "Een dag uit het leven van de zandkorrel".

Meer over Science Encounters Art via deze link.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten