Logo texelsecourant.nl
Aart van den Brink en Lodewijk en Nico Dros voeren hun hagepreek weer op.
Aart van den Brink en Lodewijk en Nico Dros voeren hun hagepreek weer op. (Foto: Gerard Timmerman)

Hagepreek over "t Hille erge an de Wéél''

  Cultuur

Aart van den Brink en Nico en Lodewijk Dros voeren zaterdag 2 juni om 15:00 uur de hagepreek 't Hille erge an de Wéél' op in het kerkje van De Waal.

De drie oud-Oosterenders vertellen verhalen over hilarische maar waargebeurde geschiedenissen uit De Waal. Aart van den Brink diept verloren gewaande wederwaardigheden op over dominee Daniel Coninx waar de Weelders rond 1625 graag vanaf wilden.

De predikant wil niet deugen. Er gingen geruchten over drank, pastorale plichtsverzaking en mysterieuze schulden. Met een borrel op vertelde Coninx mooie verhalen en maakt hij goeie grappen, maar hij vergat nog wel eens zijn status als predikant.

Lodewijk Dros vertelt aan de hand van oude dagboeken en brieven hoe rond 1850 dominee Jacob Huizinga zijn handen vol had aan het indammen van de Texelse 'zedeloosheid'. Seks voor het huwelijk was toen meer regel dan uitzondering, 50 tot 60 procent van alle jonge Texelaars deed het, schat Lodewijk Dros. Hij zet uiteen waarom de kruistocht zonder succes bleef.

Ter afsluiting zingen de drie samen het Tessels Halleluja. De entree bedraagt €9,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandels en VVV in Den Burg, bj Bert Kooijman, Hogereind 4 in De Waal of via www.texel.net.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!