Afbeelding
Foto: fam. Abbenes

Dit artikel is geschreven door
Zomeravondconcerten Texel

De Zomeravondconcerten zijn méér dan een inspirerende internationale concertserie.

Zomeravondconcert in de Waalderkerk

Cultuur

In de Waalderkerk wordt dinsdagavond 26 september het laatste zomeravondconcert van het jaar gehouden. Het wordt verzorgd door de organisten Jan de Jonge en Arie Abbenes. Het concert begint om 20:15 uur en is vrij toegankelijk. Aan het eind wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Jan de Jonge en Arie Abbenes hebben gemeen dat zij orgel spelen niet tot hun hoofdberoep rekenen. Toch verschaft het samen musiceren hun groot genoegen.

Zo is Jan de Jonge werkzaam als grafisch vormgever en visualizer voor reclame- en ontwerpbureaus. Naast zijn studie aan de kunstacademie studeerde hij orgel bij Stephen Taylor in Utrecht. Naast zijn commerciële werkzaamheden is hij actief als vervangend organist, pianist en klavecinist; er blijft zelfs tijd over voor het schilderen van meeslepende monumentale schilderijen. Jan woont en werkt in Utrecht

Arie Abbenes, geboren in Den Helder, studeerde beiaard in Hilversum en Mechelen (B). Hij was lange tijd werkzaam als stadsbeiaardier van Asten, Eindhoven, Tilburg en Son. Van 1985 tot 2011 stadsbeiaardier van Utrecht. Arie doceerde beiaard aan de conservatoria van Tilburg en Utrecht (Nederlandse Beiaardschool), en aan Indiana University School of Music te Bloomington, Indiana (USA). Arie Abbenes wordt regelmatig uitgenodigd voor beiaardconcerten, voornamelijk in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Op Texel, waar hij woont, voorziet hij verschillende kerken van passend orgelspel.

Het hoofdorgel van de Waalder kerk werd in 1958 gebouwd door D.A. Flentrop te Zaandam. Voordat het zijn bestemming in De Waal vond maakte het deel uit van Nederlandse inzending voor de Expo in Brussel 1958. De vormgeving van het orgelfront past voortreffelijk bij het gave interieur, ontworpen door de architect van de kerk Joop Pot.

De Texelaar Cees Schenk bouwde in 1987 het kabinetorgel op basis van een windlade uit de achttiende eeuw.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 45 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15