Burgemeester Giskes krijgt uitleg van kunstenaars collectief Werktitel MUF bij een van de geheime werken in de Oudheidkamer
Burgemeester Giskes krijgt uitleg van kunstenaars collectief Werktitel MUF bij een van de geheime werken in de Oudheidkamer

Dit artikel is geschreven door
Oudheidkamer Den Burg

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg.

Geheime tentoonstelling in Oudheidkamer geopend door burgemeester Giskes

Cultuur

Met het omhangen van een uniek ere-insigne bij vrijwilliger Elly Heerschap, opende burgemeester Francine Giskes afgelopen maandag in De Oudheidkamer een geheime tentoonstelling van Werktitel MUF. 

Kunstenaarscollectief Werktitel MUF bestaat uit Rebecca Geskus, Pieter van Schelt en Maurice Christo van Meijel. Met als motto 'Het heden is het verleden van de toekomst' plaatsen zij vanaf april tot oktober dit jaar objecten en werken in de vaste tentoonstelling van De Oudheidkamer. Zij laten zich hierbij inspireren door de collectie en verhalen die het museum herbergt.

 Waar en minder waar gebeurd

"Geschiedenis, verhalen, anekdotes krijgen kleur door de omgeving waarin ze worden verteld. Ook door de aanleiding waardoor ze worden verteld, maar vooral door de verteller zelf", zegt MUF. Het ene verhaal is iets meer waar gebeurd dan het andere. Dit gegeven speelt een rol in de werken die de kunstenaars plaatsen. Het is aan de bezoeker te ontdekken of een object bij de vaste tentoonstelling hoort of dat het tijdelijk is toegevoegd. De vrijwilligers kunnen hierbij desgewenst in informatie voorzien.
 
 Fertel Konstenaer

Om de waardering voor de vrijwilligers te tonen, maakte Werktitel MUF een insigne met daarop 'Fertel Konstenaer'. Deze kunnen de vrijwilligers dragen als zij in De Oudheidkamer aan het werk zijn. Dit naar voorbeeld van het strandvondersinsigne - in De Oudheidkamer te zien in de tentoonstelling Texel 600 jaar Stad - en in de traditie van "de insigniën eener ambahtsgilda". "Hopelijk dragen ze het edelmetaal met trots en verbinden ze bezoekers en de objecten in De Oudheidkamer met hun historische verhalen en eigenzinnige kijk op het leven van vandaag", aldus MUF. Vrijwilliger Elly Heerschap kreeg het insigne omgehangen door burgemeester Giskes, die hiermee de tentoonstelling, die voor publiek al wel zichtbaar was, officieel opende.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen voor bezoekers van De Oudheidkamer. Leerlingen van de Texelse basisscholen worden uitgenodigd de werken op gepaste wijze te komen ontdekken.

Afbeelding
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 12 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30