1917 draait nu in Cinema Texel.
1917 draait nu in Cinema Texel. Foto: Francois Duhamel / Universal Pictures and DreamWorks Pictures

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bijzondere voorstellingen in Cinema Texel

Cultuur

Twee hoofdzaken bij Cinema Texel komende week. Zo wordt dinsdagmiddag om 14:00 uur eenmalig de documentaire 'Wei' vertoond en is '1917' de nieuwe hoofdfilm.

Wei

Wei is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac's achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

1917:

Van Oscar®winnende regisseur Sam Mendes (Skyfall, Spectre, American Beauty) komt een meeslepend oorlogsdrama over de Eerste Wereldoorlog; 1917. Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay; bekend van Captain Fantastic) en Blake (Dean-Charles Chapman; van Game of Thrones) een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer. 1917 is geregisseerd door Sam Mendes die samen met Krysty Wilson-Cairns (Penny Dreadful) het scenario heeft geschreven. De film wordt geproduceerd door Mendes en Pippa Harris (Revolutionary Road, Away We Go) onder Neal Street Productions met Jayne-Ann Tenggren (associate producer, Spectre), Callum McDougall (executive producer, Mary Poppins Returns, Skyfall) en Brian Oliver (Rocketman, Black Swan).

Doornroosje

Op donderdag 16 januari is er een nieuwe liveregistratie vanuit The Royal Opera House. Ditmaal staat Doornroosje op het programma. Met dit klassieke Russische ballet vestigde/debuteerde The Royal Ballet zich na de Tweede Wereldoorlog in het nieuwe onderkomen in Covent Garden (1946) en verwierf het faam als gezelschap van wereldklasse: Doornjoorsje werd favoriet bij het publiek. Zestig jaar later, in 2006, werd de oorspronkelijke enscenering een nieuw leven in geblazen en verschenen de prachtige ontwerpen en fonkelende kostuums van Oliver Messel weer op het podium. De betoverende partituur van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en de oorspronkelijke choreografie van Marius Petipa vormen een schitterende combinatie met de toevoegingen die Frederick Ashton, Anthony Dowell en Christopher Wheeldon voor The Royal Ballet creëerden. Dit ballet weet gegarandeerd elke toeschouwer te betoveren.

Het volledige programma: 

Voor het volledige programma: zie rechts.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35