Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kerstverhaal

Vervuld van een innig kerstgevoel

Cultuur

En het geschiede…. dat het uitzendbureau dit jaar een jong meisje had gestuurd. De ingehuurde gaste voor die kerstdag was  niet alleen jong maar duidelijk ook hoogzwanger, de bolling onder haar dunne natgesneeuwde jas verraadde dat.

Alleen al het zien van deze aanstaande moeder op de stoep gaf meneer en mevrouw meer bevrediging dan wat de bezoeker vorig kerstfeest gedurende het hele diner wist op te roepen. In tegendeel, toen had een zwijgende  steuntrekker, die ook nog vegetarisch was, de sfeer totaal bedorven.

Niet dat alles nu gelijk naar wens was. Het meisje zag nauwelijks bleek, haar kleding was niet zo armoedig als zou kunnen. Haar tafelmanieren duidden op een behoorlijke komaf en ze at van de kalkoen alsof dat haar dagelijkse kost was. Bovendien riep haar aanvankelijk antwoord op indringende vragen over haar zwangerschap geen enkel medegevoel op.  Een verbroken relatie was een tikkeltje te alledaags om te shockeren.

Na wat aandringen van mevrouw en wat sturen van meneer kreeg haar geschiedenis echter die inhoud, die het gastpaar nodig had om het gewenste weldadige kerstgevoel te krijgen. 

Ze kwamen overeen dat haar hele familie stal als raven en dat zij alleen deugde. Zij werd dan ook het hele jaar door het uitzendbureau tijdens feestdagen en vakanties te werk gesteld. Afgesproken werd dat ze voor de Paasdagen was uitgezonden naar een boerenfamilie waar de boerin ziek was en dat zij in het hooivak door boer en boerenzonen was misbruikt.

De keuze van Pasen had het bijkomende voordeel dat het niet vreemd was dat ze eind december op alle dagen liep. En een naderende bevalling paste wonderwel bij de kerstdagen. Het gaf het diner een glans die het gastpaar in jaren niet gekend had.

Meneer en mevrouw werden dan ook vervuld van een innig kerstgevoel toen na het toetje de weeën zich aandienden. De tafel werd de tafel gelaten.

De berging verving de stal. Brommer en grasmaaier werden de moderne os en ezel.  Mevrouw offerde haar naaimand als wieg en de stretcher werd uitgeklapt en van dek voorzien.

Verdere hulp wees de kraamvrouw af, dus trok het gastpaar zich terug in de keuken.  Terwijl zij onder de afwas het Stille Nacht neurieden, waren hun gedachten bij de grote gebeurtenis zo dichtbij.  Pas toen mevrouw wat tafelzilver miste werden ze argwanend.  Ook de gloednieuwe brommer en maaier waren weg.  En in de mand lag geen baby maar een kussen.

Aris Bremer

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30