De museumpas werd in 2018 officieel onthuld bij het gemeentehuis.
De museumpas werd in 2018 officieel onthuld bij het gemeentehuis. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Musea willen stoppen met museumpas

Cultuur

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld en museum Waelstee in De Waal hebben bij de gemeente aangegeven niet verder te willen gaan met de Texelse museumpas.

Dat heeft het college laten weten in antwoord op vragen van de PvdA. Volgens beide musea kan niet van hen worden verwacht dat zij gratis toegang blijven verlenen zonder een redelijke financiële compensatie te ontvangen.

Volgens het college is er – buiten de jaarlijkse subsidies de gemeente aan beide musea verstrekt – geen budget om aan de verwachtingen van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum en Waelstee tegemoet te kunnen komen.

Beide musea hebben daarop aangegeven onder de huidige regeling niet door te willen gaan met de museumpas. De andere musea op het eiland willen er wel mee verder gaan.

De Texelse museumpas bestaat sinds maart 2018 en is bedoeld om Texelaars meer naar de eigen musea op het eiland te laten gaan. De gemeente stelde eenmalig een bedrag van €20.000,- voor 2018 beschikbaar, zodat Texelaars in 2018 gratis met de pas bij de Texelse musea naar binnen konden gaan.

Bij een evaluatie eind 2018 kwam naar voren dat alle musea in 2019 door wilden gaan met de pas, maar de museumpas moest wel anders bekostigd worden. Dat leidde vervolgens tot een kostprijs van €3,- voor Texelaars die in 2019 een Texelse museumpas aanvroegen. Texelaars die in 2018 al een museumpas hadden aangevraagd, hoefden voor 2019 geen nieuwe pas aan te vragen.

Volgens het college werden in 2019 in totaal 773 nieuwe museumpassen uitgegeven. Het totaal in omloop zijnde passen is circa 6450 stuks. Op basis van de museumpas werd in 2019 ongeveer tienduizend keer gratis toegang verstrekt tot de musea en dat is volgens het college min of meer hetzelfde als in 2018.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 4 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen gisteren
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30