Logo texelsecourant.nl
Foto: S.E.A.

Laatste Celebrating S.E.A

  Cultuur

In De Burghtkerk wordt woensdag 21 augustus vanaf 20:00 uur de laatste 'Celebrating S.E.A.' gehouden. Tijdens deze bijeenkomst gaat het over "de vele gezichten van zand". Naar aanleiding van het kunstwerk Pareidolia, wordt op deze avond dieper ingegaan op de vorm van zandkorrels. Kunstenaars Driessens en Verstappen en NIOZ wetenschapper Jan-Berend Stuut vertellen waarom de morfologie van zand tot hun verbeelding spreekt, en hoe zij dit onderzoeken.

Marien geoloog dr. Jan-Berend Stuut haalde er in 2018 het wetenschappelijk toptijdschrift Science mee: grofkorrelig stof uit de Sahara kan helemaal naar de overkant van de Atlantische Oceaan waaien. 'Tussen Afrika en de Cariben hebben wij een hele serie drijvende stofvangers geplaatst. Dit Saharazand zit boordevol voedingsstoffen en ook metalen als ijzer. Daarmee is stof eigenlijk een soort mest om de oceaan mee te voeden. Onder andere algen hebben de voedingsstoffen uit Saharazand nodig om te kunnen groeien. Inmiddels weten we dan ook dat het Saharazand een belangrijke speler is in het complete evenwicht van algengroei op de oceaan, en daarmee ook in het klimaat. Want algen die afsterven, kunnen hun opgeslagen koolstof meenemen naar de bodem van de oceaan, waarmee het dus een beetje tegenwicht biedt voor de uitstoot van CO2 uit onze schoorstenen en uitlaten.' Stuut zal tijdens de avond meer hierover vertellen.

Kunstenaars Erwin Driessens en Maria Verstappen hebben een computer op Texelse zandkorrels losgelaten. Met software die gezichten kan herkennen, proberen zij ook de eigenschappen van stofkorreltjes te herkennen. Dit leidt tot veel verrassende plaatjes. Voor wetenschapper Stuut biedt deze manier van onderzoek wellicht ook een nieuwe manier van analyseren waar het stof vandaan komt.

Kunstenaars en wetenschappers kijken zo beiden op een eigen manier naar dezelfde werkelijkheid. Daarbij speelt verbeelding een grote rol. Beiden prikkelen de verbeelding van kijkers en geïnteresseerden. Tijdens S.E.A komt dit alles samen in een kerkgebouw waarin op weer andere wijze naar de werkelijkheid gekeken wordt. Er is alle ruimte voor gesprek met het publiek. Met muzikale afwisseling.
Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis met SEA Ticket. Anders 2,50 Euro. Plaats : Burghtkerk, Binnenburg, Den Burg.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!