Logo texelsecourant.nl
De zaalvoetballers in de late uurtjes terug naar Texel.
De zaalvoetballers in de late uurtjes terug naar Texel. (Foto: Olaf Kraak)

Zilveren camera strijkt neer in Den Hoorn

  Cultuur

Van bodemdaling en klimaatverandering in Jakarta tot een serie over het succesvolle Texelse zaalvoetbal. De belangrijkste fotografieprijs van Nederland komt naar Texel. Van 9 tot en met 30 juni zijn de foto's van de Zilveren Camera te zien in de voormalige Drijverschool in Den Hoorn.

De Zilveren Camera is dé fotowedstrijd voor fotojournalisten van Nederland en bestaat sinds 1949. Jaarlijks kiest de jury uit negen categorieën winnaars die strijden om de Zilveren Camera. De winnaar krijgt een geldprijs en heeft de Zilveren Camera een jaar in zijn/haar bezit.

De categorieën variëren van nieuws (binnen- en buitenland), Kunst Cultuur en entertainment, politiek, sport, mensen in het nieuws en documentair (binnen en buitenland). De foto's zijn prachtig afgedrukt en de originele afdrukken komen naar Texel. De hoofdprijs werd dit jaar gewonnen door Cynthia Bol voor haar indringende serie over het stijgende zeewater in combinatie met bodemdaling in Jakarta.

"Dit jaar bestaan we 70 jaar, een jubileum dat we groots hebben gevierd in aanwezigheid van de koning. Hij was bij de bekendmaking en uitreiking aanwezig. Daarna heeft hij de tentoonstelling geopend en bekeken. We zijn op Texel terecht gekomen door de geweldige inzet van Arnold van Bruggen. We hadden hem gevraagd dit jaar in onze jury plaats te nemen. Daarna heeft hij de geesten rijp gemaakt voor een première; de komst van de ZC naar Texel. Daar waren we nog niet eerder. Hij heeft ook een mooi programma samengesteld met enkele van onze winnaars die lezingen en workshops komen geven. Zeer interessant voor elke fotoliefhebber", vertelt Marcel Molle (voorzitter Zilveren Camera).

Texel'94

De symbolische aftrap van de expositie wordt aanstaande zondag om 16:00 uur verricht door de zaalvoetballers van Texel'94 en dit is niet geheel toevallig. Sportfotograaf Olaf Kraak volgde het team dat vaak in de late uurtjes naar het eiland terugkeert na wedstrijden aan de overkant. Kraak geeft op 26 juni een lezing over de prijswinnende sportserie.

Programma

9 juni; 16:00 - 18:00; Opening - Drijverschool

14-16 juni: fotofestival Texel

14 juni; 16:00-18:00: Lezing door Ernst Coppejans; Hoe fotografeer je mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden?

15 juni; 14:30 - 17:30 : Workshop door Jeroen Toirkens: Trek mee met Toirkens door het Texelse duin en bos en fotografeer mee.

15 juni; 20:00-22:00 : Lezing door Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius over hun project Borealis, over de 'rechterlong' van de aarde.

16 juni: 10:30-12:30 : Kinderworkshop 8-12 jr. door Anoek Steketee, die eerder onder meer exposeerde in het Rijksmuseum en FOAM.

16 juni; 15:00 -17:00 : Lezing door Cynthia Boll; Cynthia fotografeert al jaren de impact van klimaatverandering en bodemdaling op de bevolking van Jakarta.

Lezingen zijn in dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn, de workshops in de Drijverschool. Entree: €5,- per lezing, scholieren €2,-. Workshops kinderen €10,- / volwassenen €15,-. NB: pin niet aanwezig / alle betalingen contant

Overige activiteiten:

26 juni; 16.00 - 17:30 Lezing door Olaf Kraak, sport- en nieuwsfotograaf. Olaf Kraak is een van de prijswinnaars in de categorie sport met zijn serie over het Texels zaalvoetbalteam Texel'94. Locatie: Drijverschool

30 juni - 16:30 Finissage Tentoonstelling: In aanwezigheid van vrijwilligers, sponsors en organisatie wordt bekend gemaakt hoeveel bezoekers en overige resultaten de Zilveren Cameratentoonstelling heeft behaald en wie de winnaar is van de Texelse Courant Fotowedstrijd.

Buitententoonstelling 'Ik en jij en iedereen die we zien': bewoners van Novalishoeve hebben Hoornders geportretteerd en geïnterviewd, in samenwerking met fotograaf Anoek Steketee. Gedurende de Zilveren Cameratentoonstelling te zien in de tuin van de voormalige Drijverschool.

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeente treedt streng op tegen Illegale verhuur aan toeristen. Het is goed dat burgers daarbij helpen door illegale situaties door te geven aan de gemeente. Mee eens of niet mee eens?Reageren!