Logo texelsecourant.nl
Foto: Gerard Timmerman

Naast de lusten ook de lasten

  Column

Het nieuws dat een lammetje door een hond een kolk in was gejaagd, leidde afgelopen week weer tot de nodige fitties tussen hondenbezitters en niet hondenbezitters. De toon werd al snel grimmiger en iedere vorm van subtiliteit werd dezelfde kolk ingejaagd. Hondenbezitters voelden zich over één kam geschoren, terwijl tegenstanders van de honden zelfs wilden overgaan tot een streng ontmoedigingsbeleid voor het meenemen van deze trouwe viervoeters.

Als een dergelijk voorval plaatsvindt, kunnen de Facebooklezers de popcorn klaarzetten en bij de redacties van de verschillende media kunnen de politiepakken aan. "De ruzie die je wist dat zou komen..." Toch is het niet zo heel moeilijk. Er zijn gebieden waar de hond los mag en er zijn gebieden waar dit niet mag (zie hieronder de flyer met een handig overzicht). Dan ontstaat er een discussie die totaal niet relevant is. "Het gaat er om dat mensen hun hond onder appel hebben staan..." Nee dus. Als er staat dat je hond moet worden aangelijnd, moet die zijn aangelijnd. Zeker in de buurt van schapen. Ik geloof best dat u die ene hond heeft, die nooit achter een schaap aan zou gaan, maar daar valt geen regelgeving op te maken. Met het toenemende toerisme, moet men naast de lusten ook de lasten accepteren. Waren het vroeger tien mensen die met hun hond door het Hogeberggebied liepen, nu zijn dat er duizenden. Het wordt was lastig handhaven als men bij iedere hond/baas-combinatie een proef van bekwaamheid moet gaan uitvoeren.

Zolang er mensen zijn die hun hond loslaten op plaatsen waar dat niet mag - en dit misgaat, zal de regelgeving eerder verscherpt dan versoepeld worden. Dat is niet eerlijk voor de mensen die wel een hond hebben die luistert, maar ik zou zeggen: 'welkom in de echte wereld.' De goeden moeten nu eenmaal lijden onder de slechten. Zo werkt dat mensjes. Er zijn genoeg plaatsen waar de hond los mag, ga daar lekker heen in plaats van te gaan janken, omdat je opa daar al met de hond los liep. Dingen veranderen, situaties veranderen en dat vergt maatregelen.

Dan nog aan een deel van de verdrietige hondenbezitters dat zich aangevallen voelde: stop even met janken. Ik volg vaker discussies en een deel van de hondenbezitters dat nu vooraan stond om verontwaardigd te doen, stond ook vooraan om alle mountainbikers en racefietsers als het Texelse IS te bestempelen na een incidentje. En ik denk dat het aantal incidenten met honden of met MTB-ers niet veel in aantal verschilt. Dit geldt ook voor discussie rondom vogelaars. Echt niet iedere vogelaar parkeert zijn auto midden op de weg.

Ik kan nu nog een heel betoog gaan houden over dat we wat meer rekening met elkaar moeten houden, maar ik begrijp ook dat dit aan dovemansoren is gericht. Als er iets gebeurt, lijken Texelaar en toerist van een vriendelijke conversatie al snel in een veld vol supporters van Ajax en Feyenoord te veranderen. In 2018 trok Texel 1,2 miljoen bezoekers. Dat betekent dat je misschien niet meer op plekken mag komen waar dit vroeger wel mocht. Oorzaak en gevolg. Je kunt geen duingebieden toegankelijk maken voor alleen mensen wiens vader daar nu eenmaal ook al liep en als ik zou voorstellen om aparte reservaatjes te maken voor Texelaars, waar geen toerist in mag, wordt dat vast ook niet als goed idee ontvangen. Niet alles is zoals het vroeger was en niet alles mag 'omdat dit vroeger al mocht'. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.   

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!