Logo texelsecourant.nl
Eén van de weinige feestjes die ik wel echt vastleg is SomPop. Maar zo heeft ieder zijn smaak.
Eén van de weinige feestjes die ik wel echt vastleg is SomPop. Maar zo heeft ieder zijn smaak.
Blogs

Feestjes te over

  Column

Het doornemen van de weekendactiviteiten, altijd vaste prik op de vrijdagochtend. Voor de redactie altijd een spannend moment, want je wordt overal verwacht en het liefst het hele programma. Nou snappen de meeste mensen gelukkig wel dat we die luxe niet altijd hebben. We zijn met drie man en ieder weekend heeft er één iemand dienst. Dat Texelaars houden van dingen organiseren, blijkt ook dit weekend maar weer al te goed, het wordt weer kiezen.

Morgen kan men kiezen uit tal van leuke en interessante bezigheden. Zo is het Nationale molendag en zijn de molens Het Noorden en De Traainroeier gratis te bezoeken. Wellicht een leuke tussenstop voor de deelnemers aan de Texel Big Day. Tijdens de Texel Big Day gaan vogelaars 24 uur op pad om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien of te horen. Is dit niet uw uitje? Geen probleem. In De Cocksdorp wordt namelijk vanaf 10:00 uur de Reddingbootdag gehouden en bij het vliegveld is een open dag. Zelf vind ik de open dag bij het Uitvaartcentrum een interessante. Mark en Yolanda Pijper hebben het Uitvaartcentrum helemaal verbouwd en willen de mensen nu eens op een andere manier een kijkje geven in hun bedrijf. Hoewel het vreemd klinkt bij een dergelijke instelling: ik ben er van de week even geweest en er is vreselijk veel gebeurd. Ik zou vooral even gaan kijken. 

Alle bovengenoemde activiteiten hebben mijn interesse. Ik ben morgen echter aan de overkant, dus ik sla over. Maar het lijkt me voor niemand mogelijk om alle bovenstaande activiteiten te bezoeken en dat terwijl er in andere weekenden niets te doen is. Dat is jammer. Je hebt met meerdere factoren te maken, dat snap ik. Een landelijke molendag gaat zich niet houden aan de Texelse evenementenkalender. Bij Mark en Yolanda was een andere datum geen optie, ik hoef niet uit te leggen waarom hoop ik. Maar ik denk vaak als het weekend weer overvol zit: waarom niet een beetje met elkaar afstemmen? Sommige evenementen bijten elkaar niet, maar bij heel veel activiteiten denk ik: die vissen uit dezelfde vijver.

Voor de pers heeft het een bijkomend probleem, je moet keuzes maken. En nu is dat één, maar vaak moet je je nog verantwoorden bij het evenement dat je laat schieten - waarom zij wel en wij niet - of waarom je niet het hele programma blijft. "Oh, ga je nu al weg? Wel jammer, want het leukste gedeelte komt nog." Ik ga regelmatig in de pauze weg bij een evenement, meestal omdat er nog andere dingen op het programma staan. Soms privé, soms werktechnisch. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat er gewoon meer te doen is en ik daarnaast er nog graag een sociaal leven op nahoud. Ik zat een tijd terug met een vriendin in het café. Ik was weggegaan in de pauze bij een voorstelling. Later kwam ik één van de gasten tegen. "Oh, dus je moest weg en nu zit je wel hier? Ik vind dat raar!" Dat die vriendin jarig was en dat ik had beloofd te komen, was duidelijk geen excuus. Ik had best eerst tot elf uur bij dat concert kunnen zitten. Dat laatste klopt hoor, was een bewuste keuze. Om bij zoveel mogelijk zaken aanwezig te kunnen zijn, hebben we goed contact met de organisaties. Verwachtingsmanagement. Als je uitlegt dat je niet het hele programma kunt blijven, snapt men dat meestal wel. Vergeet ze niet na te bellen om te vragen hoe het verder ging. Je zou maar in de krant schrijven dat het helemaal geweldig was, terwijl er iemand zijn been breekt op het podium als je weg bent. Daar krijg je dan terecht vragen over. 

We kunnen niet overal zijn en zijn dan ook altijd dolblij wanneer evenementen of bezoekers ervan foto's aanleveren en een verslagje sturen. De wedstrijden van de sportverenigingen bezoeken we nog zelden. Het is gewoon geen doen. De eilandderby's slaan we natuurlijk niet over, maar we schuiven niet aan bij de overige voetbalwedstrijden, klaverjaswedstrijden, golfpartijen, tenniswedstrijden, volleybalwedstrijden et cetera. Als er echt een belangrijke wedstrijd is (bijvoorbeeld een kampioenswedstrijd) proberen we er natuurlijk te zijn. We zijn gezegend met heel veel clubs die zelf hun spullen aanleveren. Ze zijn zo fanatiek dat ze soms in discussie gaan waarom hun stuk in vergelijking met een andere vereniging zo kort is. Ik geniet daar wel van. Het betekent namelijk dat ze graag in je krant willen. Verenigingen hebben echter de neiging om het hele ledenbestand bij naam te noemen en niemand te kort te willen doen. Daar is in de krant niet altijd ruimte voor. Wie ook niet onbenoemd kan blijven is Willem Sangers. Die man leeft van sport en zonder Willem en zijn foto's wordt het voor de krant een stuk lastiger. 

Er is altijd wat te doen op dit eiland en wij proberen zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Een betere afstemming tussen de evenementen zou echter niet verkeerd zijn. Spreiding is het toverwoord. Ik hoef niet op één dag naar vier evenementen (privé al helemaal niet). Bovendien krijg ik af en toe het idee dat we organiseren om het organiseren. Een verdienmodel zit er lang niet altijd in en evenementen lijken zo erg op elkaar dat men evenementenmoe is. Ik wens alle organisatoren succes. Maar ik pas mijn agenda er niet meer op aan. Als je een feestje mist, was dat vroeger sneu. Nu denk je, er is volgende week wel weer een festival.

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De burgemeester krijgt mogelijk meer bevoegdheden om op te treden tegen woonoverlast op Texel.Reageren!