Logo texelsecourant.nl
Foto: Job Schepers
Blogs

Kom gewoon even kijken

  Column

Op dit moment is het Democracy Alive Festival in het centrum van Den Burg gaande. De sfeer is prettig en de bezoekers van heinde en verre lijken zich goed te vermaken. Op sociale media is de toon toch overwegend zuur, een gemiste kans vind ik.

"Wat kost dat wel niet?", "Wordt het park niet vertrapt?", "Ik ga daar heus niet kijken" en "Er zijn ook mensen die gewoon moeten werken?" Ik kan niet zoveel met deze kritieken. Ik woon aangrenzend aan het park en ben al paar keer over het festivalterrein gelopen. Het heeft wel wat, zo'n feestje voor de deur. Op het terrein zelf kun je leuk mensen kijken, want ja, je pikt ze er wel meteen uit, de blij als regenboogalpaca's verklede mensjes met te grote brillen, hipsterknotjes of een quasi net pak - net niet goed zittend - met een kek hoedje en afgetrapte gympen. Er tussendoor lopen af en toe mensen die denken dat driedelig grijs de dresscode was. Behalve de verwachte koppen, zie ik slechts een enkele Texelaar die zich een beetje gast op het verkeerde feestje voelt. Ze kunnen er niet echt wat mee, al worden de foodtrucks en gratis koffie gewaardeerd.

Maar is dat erg? Wij zijn de doelgroep helemaal niet. Eigenlijk is het centrum van Den Burg één grote groepsaccommodatie en zijn wij als Texelaars de beheerder ervan. We mogen best komen kijken op het festival - ik kan het ook iedereen aanraden, in plaats van te roepen vanaf thuis - maar het festival is niet op ons gericht. Democracy Alive richt zich op jonge, in politiek geïnteresseerde jongeren uit de hele EU, met vooral als doel bereik te behalen op sociale netwerken als bijvoorbeeld Instagram, Twitter en Facebook. De opmerking dat het net zo goed op op Terschelling, Ameland of Baltrum had kunnen plaatsvinden klopt. Sterker nog, het had ook gewoon in Beerta kunnen plaatsvinden, maar dat bekt wat minder sexy. 

Dat het bakken met geld kost is ook gewoon niet waar, tenminste niet voor Texel. Grote sponsoren als bijvoorbeeld Google en Twitter betalen de grote lasten. Op Texel heeft men vooral voordelen financieel. Volgens de organisatie komen er in totaal zo'n 3.000 gasten en er zijn zelfs mensen die spreken over 5.000. Ik geloof daar niet in, ik denk dat je blij mag zijn met 2.000. Dan ga ik even af op de drukte - of beter het gebrek er aan - die ik gisteren zelf waarnam. Maar zelfs als het er 'maar 2000' zijn, verblijven deze allemaal bij Texelse logiesverstrekkers die anders niet de drukste periode van het jaar zouden hebben. Wie weet vindt een deel van de bezoekers het zo leuk dat ze terugkomen.

De angst voor het vertrappen van het park snap ik ook niet echt. Het park is al grondig opgeknapt en er zijn zaken netjes gemaakt waar ik - een mening dus - me al tijden mateloos aan stoorde. Het ziet er nu netjes en goed onderhouden uit. Dat de speeltuin die vorig jaar werd aangelegd nu al weer weg is, vind ik dan weer jammer. Maar het kan niet alleen maar feest zijn. 

Ik snap dat het niet direct landt bij Texelaars. De toespraken zijn grotendeels in het Engels en je moet veel luisteren. Laten beide onderdelen nu niet bovenaan het kwaliteitenlijstje van de gemiddelde Texelaar prijken. Dat is helemaal niet erg overigens. Kom nu vandaag of morgen gewoon eens een kijkje nemen in de grote tent op de Groeneplaats waar de nodige hotemetoten zich verzamelen. Trekt dat je niet, kom dan eens naar de Groeneplaats en het park. De Texelse vissermannen zijn er, Jong Texelsfonds is van de partij, Young4Ever heeft van alles te vertellen (Je kunt zelfs een spel doen waarbij je zoveel mogelijk selfies moet maken met sprekers op het festival en ik zit er ook tussen. Wie wil dat nu niet ;) ) en Google geeft gratis koffie weg. In mijn achtertuin schallen de foute hits uit de Vinyl Van'. Ik wist zelf ook niet wat ik moest verwachten en het trok mij ook niet meteen, maar ik heb mij de eerste dag prima vermaakt. Of ik er direct Europees van ga stemmen weet ik niet, maar het is wel gezellig en het is vrij uniek dat ze Texel als locatie gekozen hebben. Wij zijn toch zo gastvrij? Laten we ons dan van onze goede kant zien. Kom gewoon even kijken, daar ga je niet dood aan. Vind je het nog steeds allemaal kut en maar stomme onzin? Er staat een zeepkist in het park. Klim er op en deel het met ons. Kijk onderweg wel uit dat je niet struikelt over bezoekers, er zitten van die types tussen die gerust midden op straat in kleermakerszit gaan zitten. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het zou verplicht moeten worden om katten 's nachts binnen te houden.Reageren!